Иран предупреди Турция да преосмисли политиката си, защото я очакват проблеми
Иран предупреди Турция да преосмисли политиката си, защото я очакват проблеми / снимка: Reuters

Турция трябва да преосмисли политиката си спрямо Сирия, противоракетния щит на НАТО и насърчаването на мюсюлманския лаицизъм в арабския свят или рискува да се изправи пред проблеми от страна на собствения й народ и съседите. За това предупреди Яхия Рахим Сафави, специален военен съветник на иранския върховен водач аятолах Али Хаменей, цитиран от Ройтерс.

В интервю за иранската агенция Мехр Сафави заяви, че призивът на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган към арабските държави да възприемат демокрация в турски стил е "неочакван и невъобразим".

"Поведението на турските държавници спрямо Сирия и Иран е неправилно и мисля, че те действат съобразно целите на Америка," заяви генерал майор Яхия Рахим Сафави.

"Ако Турция не се дистанцира от това необичайно политическо поведение, това ще отблъсне турския народ във вътрешен план и ще накара съседните страни Сирия, Ирак и Иран да преразгледат политическите си отношения", добави Сафави.

Подкрепата на Ердоган за светска мюсюлманска демокрация, която той лансира при обиколката си в Египет, Тунис и Либия миналия месец, далеч не е посланието, което Иран би искал да разпространи в региона, посочва Ройтерс.

Съветникът на иранския върховен водач смята, че "турците вървят по грешен път", който според него е бил начертан за тях от американците, допълва БТА. По думите на Сафави досега Турция е допуснала няколко стратегически грешки, а една от тях е насърчаването на светския модел в Египет. "Този факт беше неочакван и невъобразим, тъй като египтяните са мюсюлмани", казва още той в интервюто.

Сафави предупреди, че ако Турция не промени подхода си, ще бъдат застрашени търговските й отношения с Иран, откъдето тя внася газ и който осигурява пазар за много турски стоки. "Ако турските политици не успеят да изяснят външната си политика и отношенията си с Иран, това ще им навлече проблеми", заяви той.