Ингрид Бетанкур: Нашето освобождаване бе сюрреалистично
Ингрид Бетанкур: Нашето освобождаване бе сюрреалистично / снимка: БГНЕС

Ингрид Бетанкур, тримата заложници американци и още 11 колумбийци, които също бяха освободени, пристигнаха на военното летище в Богота. Бетанкур – усмихната и облечена във военна куртка, слезе първа от самолета и се хвърли в обятията на майка си Йоланда Пулесио и на съпруга си Хуан Карлос Льоконт.

Бетанкур разказа при пристигането си в Богота как е протекло освобождаването на нея и останалите 14 заложници. "Условията на нашето освобождаване бяха сюрреалистични", каза тя. "Бяхме станали в 5 часа сутринта. Нашите пазачи ни казаха да си събираме нещата и ни оставиха да чакаме цяла сутрин без да знаем какво ще става".

Операцията по освобождаването на Ингрид Бетанкур и 14 други заложници на ФАРК е резултат на внедряването на агенти от разузнаването в ръководството на бунтовническата организация, обясни колумбийският министър на отбраната Хуан Мануел Сантос. Агентите успели да направят така, че да бъдат събрани на едно място Ингрид Бетанкур, тримата американци и други 11 колумбийски
Ингрид Бетанкур: Нашето освобождаване бе сюрреалистично
netinfo
заложници, които дотогава са били в три отделни групи. Така е станало възможно те да бъдат отведени с хеликоптер на колумбийската армия. Машината е била боядисана в бяло, а членовете на екипажа - облечени като партизани, за да се създаде впечатлението, че се касае за обикновено прехвърляне на заложници по искане на ръководството на ФАРК.

"Това беше безпрецедентна операция, която ще остане в историята заради своята дързост", каза министърът, когато разказваше пред пресата как е извършено освобождаването. "Един час преди да дойдат хеликоптерите, говорих с командира Асприля, който ми каза, че ще се качим всички на един хеликоптер и ще отидем на непознато място, където да говорим с един от ръководителите на ФАРК. Асприля мислеше, че става въпрос за Алфонсо Кано – новият водач на бунтовниците, разказа Бетанкур. "Когато дойдоха двата хеликоптера, трябва да призная, че почувствах нещо особено, тъй като обикновено когато чуем да идвах хеликоптери ние излизаме на бегом да се крием. Този път те бяха пред нас и ние ги чакахме спокойно да кацнат. Само единият от двата се приземи, а другият отпътува. "Когато пътуващите в хеликоптерите слязоха, объркването беше пълно. Те бяха членове на ФАРК, те бяха с тях, някои дори имаха ризи с лика на Че Гевара", продължи Бетанкур.

Командващият колумбийската армия генерал Фреди Падиля от своя страна разкри, че на борда на хеликоптера, който е трябвало да ги спаси, е имало двама пилоти, двама военни навигатори и девет членове на специалните части. Бетанкур разказа как са им завързали ръцете и краката когато са ги качили в хеликоптера. Как после затворили вратите и тогава видяла на земята да лежи гол командирът /от ФАРК/. "Дори не изпитах щастие в този момент", каза тя, въпреки, че по време на пленничеството й точно той многократно я е унижавал. "След като неутрализираха и двамата командири от ФАРК, които се бяха качили с нас в хеликоптера, ръководителят на операцията каза: "Ние сме националната армия, вие сте свободни". В този момент ние започнахме да се смеем, скачахме от радост, мислех, че е чудо", каза Бетанкур като изказа благодарността си към президента Алваро Урибе.

"Искам първо да благодаря на Бог и на колумбийските войници", бяха първите думи на Ингрид Бетанкур пред колумбийското радио "Каракол". "Операцията бе абсолютно безупречна" добави тя. Министърът на отбраната каза, че
Ингрид Бетанкур: Нашето освобождаване бе сюрреалистично
netinfo
спасителната операция се е провела като на филм. Военното разузнаване успя с различни хитрости да инфилтрира един или повече свои агенти в ръководството на ФАРК", каза министърът без да дава повече подробности. Той подчерта, че акцията е минала без нито един изстрелян патрон и че 15-те заложници са "живи и здрави". Военният,който се е внедрил във ФАРК, е успял да убеди партизаните, охраняващи заложниците, да прехвърлят 15-те . Те са били част от по-голяма група от 39 затворници, наречени "политически", които бунтовниците искали да разменят срещу 500 от своите, намиращи се в колумбийски затвор. "Тъй като заложниците бяха разделени на три групи, успяхме да ги съберем на едно място, после да улесним пътя към южната част на страната", под претекст, че трябва да бъдат предадени на новия водач на ФАРК Алфонсо Кано.