Името на Вацлав Хавел ще остане свързано с обединението на Европа
Името на Вацлав Хавел ще остане свързано с обединението на Европа / снимка: Reuters

Политически фигури от цял свят изказаха съболезнования по повод смъртта на бившия чешки президент Вацлав Хавел. Хавел почина на 75-годишна възраст след тежко боледуване.

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, който е бивш премиер на Полша и активист на „Солидарност”, заяви, че Вацлав Хавел представлява „нежната революция” и обединението на Европа. „Той беше и остава герой. Ще бъде оплакван не само в Чехия и Словакия, но и в целия европейски континент, за чието обединяване допринесе. Вацлав Хавел беше истински смел човек, истински държавник и писател”, заяви Бузек.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се присъедини към изказващите съболезнования за кончината на бившия чешки президент и дисидент Вацлав Хавел, предаде ДПА. „Името на Вацлав Хавел ще остане завинаги свързано с обединението на Европа и разширяването на ценностите й до Централна и Източна Европа. Той бе и извор на огромно вдъхновение за всички, които се борят за свобода и демокрация по света. Той бе истински европеец и поборник за демокрация и свобода през целия си живот. Спомням си с голямо вълнение контактите помежду ни докато той бе на официален пост”, се казва в изявление на Барозу.

Президентът на САЩ Барак Обама изрази съболезнования на чешкия народ за кончината на бившия президент и дисидент Вацлав Хавел, който почина днес на 75-годишна възраст, предаде ДПА. „Вацлав Хавел беше приятел на Америка и на всички, които се стремят към свобода и достойнство и думите му ще отекват в бъдещето. Хавел се сблъска с много пречки, но живя в дух на надежда, който определи като способността да се работи за нещо защото е добро, а не просто защото има шанс да успее. Мирната му съпротива разтърси основите на една империя, изложи празнотата на една репресивна идеология и доказа, че моралното водачество е по-силно от всяко оръжие”, се казва в изявление на Обама.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Европа има огромен дълг към Вацлав Хавел, предаде АФП. „Той посвети живота си на каузата на човешката свобода. Години наред комунизмът се опитваше да го смаже и да заглуши гласа му. Но драматургът и дисидент Хавел не можа да бъде смълчан. Никой от моето поколение не може да забрави изумителните сцени на Вацлавския площад преди две десетилетия. Хавел изтръгна чешкия народ от тиранията. Той помогна за установяването на свободата и демокрацията на целия ни континент. Европа е дълбоко задължена на Вацлав Хавел. Днес гласът му замлъкна, но примерът му и каузата, на която посвети живота си, ще продължат да живеят след него”, се казва в изявление на Камерън.

Вацлав Хавел ще бъде запомнен за решаващата си роля в развитието на свободата в Европа, заяви британският външен министър Уилям Хейг. „Той ще бъде запомнен като лидер, който помогна за създаването на модерна демокрация в Чехия. Постиженията му са исторически и ще продължат да живеят след него", заяви Хейг.

Френският президент Никола Саркози определи Хавел като ангажиран европеец, който е въплъщавал неуморна борба за демокрация и свобода, предаде АФП. „Човек на културата и талантлив писател, Вацлав Хавел въплъщаваше неуморния ангажимент за демокрацията и свободата. Встъпването му в длъжност като президент след нежната революция от 1989 г. бе върховното постижение в един живот, посветен на борбата срещу тоталитаризма и в защита на ценностите, които вдъхновяваха делото му - толерантността, насърчаването на човешките права и борбата срещу потисничеството”, пише Саркози в съболезнователно писмо до чешкия президент Вацлав Клаус.

„С кончината на Вацлав Хавел Чехия губи един от най-големите си патриоти, Франция губи приятел, а Европа губи един от мъдреците си. Този ангажиран европеец, убеден в необходимата солидарност и дълбокото единство на континента ни ще остане в паметта на французите”, заявява Саркози.

Германският канцлер Ангела Меркел, която е родена и израснала в Източна Германия заяви, че Хавел е бил голям европеец. „Неговата посветеност на свободата и демокрацията е също толкова незабравимо, колкото огромната му човечност. Ние германците имаме много за какво да му благодарим. Заедно с вас скърбим за загубата на един голям европеец”, пише Меркел в писмо до чешкия президент Вацлав Клаус.

Бившият германски канцлер Хелмут Кол, който ръководеше правителството на Германия, когато Хавел дойде на власт в тогавашна Чехословакия, нарече починалия дисидент „велик човек, без когото свободата нямаше да е възможна”. Като канцлер Хелмут Кол договори обединението на Източна и Западна Германия след падането на комунизма в Източна Европа, припомня ДПА.

Германският външен министър Гидо Вестервеле определи Клаус като „пионер на обединението” на Европа. „Той беше душата на чешката революция. Без него, без смелите му слова демократичните промени в Централна и Източна Европа щяха да са немислими. Прекланям се пред този велик борец за демокрация и свобода. Германският народ скърби заедно с чешкия народ”, заяви Вестервеле.

Основателят на антикомунистическото движение „Солидарност” и бивш президент Лех Валенса нарече Хавел „голям борец за свободата на нациите и за демокрация”. „Това е голяма загуба. Той бе голям теоретик на времената ни и гласът му страшно ще липсва на Европа, особено сега когато тя преминава през тежка криза. Той бе голям оратор на борбата за свобода, за демокрация и за освобождаване от игото на комунизма”, заяви Валенса, който е носител на Нобеловата награда за мир за 1983 г..

В Словакия, която се отдели от Чехия през 1993 г., министър-председателят Ивета Радичова заяви, че Хавел „отвори вратите към света след 1989 г.”

Шведският външен министър Карл Билд писа в Twitter, че Хавел е бил „един от великите европейци на нашето време”. Билд добави в блога си, че Хавел „беше може би най-силният глас иззад Желязната завеса, който повече не приемаше една Европа, разделена между свободата и репресията”.

В Русия опозиционният лидер Григорий Явлински заяви, че Хавел „беше почтен и достоен човек, който никога не се е боял от никого”. „Той посвети живота си на освобождението на народа си от един тоталитарен режим”, заяви Явлински.

Съболезнования за смъртта на Вацлав Хавел изпратиха и българският президент Георги Първанов и премиерът на страната Бойко Борисов.

Бившата съветска дисидентка и руска правозащитничка Людмила Алексеева сравни Хавел със съветския учен дисидент и носител на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров, който почина през 1989 г. „Хора като него не се раждат във всяко поколение и всяка страна. Ние имахме Андрей Сахаров. Малкият чешки народ имаше Вацлав Хавел. Той бе известен в цял свят. Рядък човек и рядък управник. Човек, който цял живот е следвал морални принципи и не им измени, когато стана президент. Това е загуба не само за Чехия, но и за целия свят”, заяви Алексеева, която е председателка на Московския Хелзинкски комитет. (БТА)