/ БГНЕС
Сирени за въздушна тревога прозвучаха днес на окупираните от Израел Голански възвишения, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на израелската армия. Това стана, след като израелски бойни самолети атакуваха системи за противовъздушна отбрана и ирански цели в Сирия.

"По време на атаката бяха изстреляни зенитни ракети срещу Израел, което предизвика задействане на сирени за въздушна тревога в Северен Израел", заяви армията.

Израел свали проникнал от Сирия ирански дрон
 
Сутринта израелски хеликоптер свали над Голанските възвишения ирански безпилотен самолет, навлязъл от Сирия. В отговор израелски бойни самолети нанесоха удари по ирански обекти в Сирия и унищожиха ирански пункт за управление на дронове, уточни армиейски говорител.

Израелски изтребител "Ф-16" се разби в Северен Израел, след като беше подложен на интензивен ответен огън от сирийската противовъздушна отбрана. Според армията един пилот е тежко пострадал и е бил откаран в болница. Втори пилот е бил леко ранен, посочва Асошиейтед прес.

Сирийски бунтовници свалиха руски военен самолет, Русия отвърна на удара
 
Междувременно Израел предупреди, че Иран и Сирия си играят с огъня и че макар да не се стреми към ескалация на напрежението, има готовност за всякакви сценарии.
 
Готови сме да ги накараме да платят висока цена за такива действия, посочи военният говорител, генерал-лейтенант Джонатан Конрикус.
 
Дронът, свален от Израел, е бил с военна мисия и е бил изпратен и управляван от иранските военни сили. Израелското военно командване заяви, че само един от неговите самолети е бил ударен от сирийската противовъздушна отбрана, докато е извършвал мисия срещу ирански цели в Сирия. Изтребителят Ф-16 се е разбил, а единият пилот е тежко пострадал. След това Израел е нанесъл мощен удар по противовъздушни системи и ирански цели в Сирия.
 
Това е най-значителната намеса на Израел в Сирия до този момент, отбелязва Ройтерс. Говорителят изтъкна, че Израел е готов за всякакви сценарии и ще продължи да действа в съответствие с оценката на ситуацията.
БТА