/ Община Горна Оряховица
Пренасянето на вируса на птичия грип H5N1 върху хора е повод за "изключително притеснение", съобщи АФП, позовавайки се на позиция на Световната здравна организация.

Вирусът на птичия грип продължава да заразява различни животински видове, както и хора. Това е повод за изключително притеснение, каза Джеръми Фарар, научен директор на СЗО.

Заради птичи грип: БАБХ със съвети към дружествата, ловците и туристите

Междувременно СЗО и близо 500 експерти приеха за първи път определение за болест, предавана по въздуха, съобщи Ройтерс. Целта е да се избегне объркването, настъпило при избухването на пандемията от COVID-19. Според СЗО това е първата стъпка към по-добра превенция на този вид трансмисия- и на съществуващи вече болести като морбили, и при бъдещи пандемии.

Документът на СЗО заключава, че определението "по въздуха" може да бъде използвано за инфекциозни болести, при които основният тип трансмисия се основава на патоген, пренасян по въздуха или съдържащ се във въздуха. Това е в съответствие с други термини, разбираеми и за специалисти, и за широката публика - като "болести, предавани чрез замърсена вода".

Увеличава се риска от пандемия от птичи грип при хората заради липсата на имунитет

Около 500 експерти са участвали в в изработването на дефиницията, като сред тях има лекари, специалисти в областта на общественото здравеопазване, инженери. Много от тях оценяват негативно опита от миналото, когато са изисквани много доказателства, за да бъде обявена една болест за предавана по въздуха. Подобно обявяване изисква строги ограничителни мерки. Новата дефиниция гласи, че рискът от заразяване и сериозността на заболяването трябва да се взимат предвид. Въпросът дали инфекциозните частици са "капчици" или "аерозоли" вече няма да е съществен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Розалия Благоева/БТА