/ istock
Почти 4 милиона души в Южна Япония бяха призовани да се евакуират, тъй като тайфунът Шаншан достигна сушата в четвъртък, оставяйки хиляди жители без електричество и връхлитайки остров Кюшу с ураганни ветрове, проливен дъжд и опасни бурни вълни.

Японската метеорологична агенция издаде рядко спешно предупреждение за бавно движещата се буря, заявявайки, че се очаква тя да доведе до разрушителни наводнения и свлачища в по-голямата част от Кюшу, най-южния главен остров на страната, с очаквани рекордни валежи.

Стотици полети бяха отменени, услугите с влак-стрела бяха спрени, а големи компании като автомобилния производител Toyota затвориха фабриките си.

Японските власти в четвъртък предупредиха, че “животозастрашаваща ситуация ” е неизбежна за градовете в префектура Оита в Кюшу и призоваха 57 000 души да предприемат “животоспасяващи действия ”, тъй като издаде най-високата си тревога за тайфун. Съвет за евакуация от ниво 4, вторият най-висок сигнал, е въведен за целия Кюшу, засягайки 3,7 милиона жители.
  Най-малко един човек е в неизвестност и десетки хора са ранени на целия остров към четвъртък сутринта, според местните правителствени служби. По-рано тази седмица трима души загинаха при свлачище, предизвикано от разрушителния вятър и дъждовете на Шаншан.

Тайфунът Шаншан е отслабнал, докато бавно се движи на север през Кюшу като еквивалент на атлантически ураган от категория 1, според Съвместния център за предупреждение за тайфуни (JTWC). Центърът на бурята е на около 150 километра (90 мили) югоизточно от град Сасебо, след като удари континента със скорост на вятъра до 185 kph (115 mph).

Видео от Миядзаки, близо до мястото, където бурята достигна сушата, показа свалени електрически стълбове и пътища, осеяни с клони на дървета и други отломки.
Районите в Япония, които са по-далеч от тайфуна, също са засегнати от неговите проливни дъждове.

В централната префектура Аичи петчленно семейство беше затрупано от свлачище, когато разруши къщата им късно във вторник, според отдела за управление на кризи на град Гамагори. Трима души, двойка на около 70 години и 30-годишен мъж, загинаха при инцидента. Две жени на около 40 години бяха извадени от отломките и оцеляха, едната с тежки наранявания.

Главният секретар на кабинета на Япония Йошимаса Хаяши каза на пресконференция в четвъртък, че “се очакват рекордни валежи” и властите се опитват да “оценят състоянието на щетите и да приложат спешни мерки за реагиране при бедствия.”

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
CNN