Хюман райтс уоч: Процесът срещу Саддам е несправедлив
Хюман райтс уоч: Процесът срещу Саддам е несправедлив / netinfo

Иракският съд, който осъди Саддам Хюсеин на смърт чрез обесване по-рано този месец, е отговорен за толкова сериозни пропуски, че справедлив процес за бившия иракски лидер е бил невъзможен. Това мнение изрази в свой доклад международната организация “Хюман райтс уотч”.

Налице са толкова много процедурни нарушения, че на присъдата може да се гледа само като на неоснователна, се казва в 100-те страници доклад на организацията. В него се обвиняват иракските власти за това, че са правели изявления, повлияли на независимостта на съда.

“Трибуналът пропиля значима възможност да предостави достоверно правосъдие на народа в Ирак. Постановяването на смъртна присъда след несправедлив процес е непростимо”, казва Нихал Бхута, автор на доклада, който се базира на десетки разговори със съдии, прокурори и адвокати.

Саддам и седем негови приближени бяха съдени за престъпления срещу човечеството заради убийството на стотици души в Дуджаил като отговор на опит за атентат срещу диктатора в селището. В доклада се уточнява, че съдебната система на Ирак няма възможност за извършване на експертиза за такъв комплексен процес и се призовава правителството да позволи на опитни международни юристи да участват пряко в бъдещи подобни дела.

Съдът, който заседава по делото 40 дни, изслуша 70 свидетели и събра 1000 страници документи, но според световната организация не е предоставил на адвокатите по защитата важни доказателства навреме, не всички документи са били проверени, няма копия от тях.

Показанията на 29 свидетели от страна на прокуратурата са били вписани по делото без да могат да бъдат потвърдени. В доклада се изразява загриженост за множеството промени в съдебния състав по време на процеса. Трима от съдиите напуснаха местата си, а четвърти напоследък отсъстваше поради болест. Поведението на втория главен съдия Рауф Абдел Рахман в съда е описано като нестабилно, тъй като той нееднократно изпускаше нервите си, обиждаше подсъдимите и вземаше необясними решения, като веднъж дори отказа да допусне адвокат от защитата да разпита свой собствен свидетел.

Служебната защита за обвиняемите не е била подготвена адекватно в областта на международното законодателство, а през юли е трябвало да работи в кабинет без компютри, разкрива още докладът.