Жестоко пребитият на 19-ти януари Христиан Пендиков тази сутрин дава първите си показания пред следователи в Охрид.

Това е първото завръщане на Пендиков в родния му град след лечението му в София. Младежът трябва да опише нападението и причините за побоя. След инцидента от прокуратурата в Охрид съобщиха, че престъплението е извършено поради българската етническа принадлежност на Пендиков. По време на последното съдебно заседание един от нападателите Илия Спасески с гордост заяви, че "разбира обвинението, но не се чувства виновен”. По време на побоя случаен минувач е извикал да спрат, а обвиняемият Илия Спасески отговорил: „Не си заслужава за българин да викаш полиция”, и двамата нападатели продължили да бият Пендиков. Тази информация беше оповестена от прокурора по делото.

Пендиков бе секретар на местното българско сдружение, което заедно с всички останали в страната, вече е закрито от властите в Скопие. Преди това срещу клуба имаше стрелба и вандалски покушения на няколко пъти. До днес няма нито един задържан за тези престъпления. В същото време полицейските и съдебните власти в РСМ преследват учредителите и ръководителите на български сдружения в Северна Македония. От скоро Христиан Пендиков е български гражданин.

След приемането на т.нар. "Френско предложение", което поставя ясни условия за започването на преговори на РСМ за членство в ЕС в страната избухна радикална и екстремистка антиевропейска пропаганда. В нея участват както представители от опозицията, така и от управляващата коалиция. През месец се оповестяват "социологически проучвания", които внушават на обществото намаляване на подкрепата за членство в ЕС, увеличаване на популярността на руския президент Путин и на сръбския режим начело с Александър Вучич. Според управляващите в Скопие за това са виновни ЕС и България, които поставяли "унизителни условия на РСМ". В повечето случаи тези изследвания и анализи се разпространяват от медии и организации, които получават европейско финансиране под различна форма.

Утре в Охрид се очаква да има ново заседание по делото за побоя на Христиан Пендиков.
БГНЕС