/ Министерство на здравеопазването
Хонконг одобри китайската ваксина на Sinovac срещу COVID-19 за деца от 3 до 17 години в момент, когато властите в китайския специален административен район разгръщат по-широка кампания за стимулиране на неговите 7,5 милиона жители да се ваксинират, предаде Ройтерс.

"Юношите между 12 и 17 години ще се ползват с приоритет да получат ваксината CoronaVac с перспектива имунизацията да се разпространи върху по-малки деца на по-късен етап" посочи в разпространено днес изявление хонконгската министърка на храните и здравеопазването София Чан.

Според изявлението министърката смята, че ползите от одобрението на разширяване на възрастта за ваксиниране с включването на деца от 3 до 17 години "надвишава рисковете".
Консултативна работна група за ваксините срещу COVID-19 на хонконгското правителство по-рано препоръча на министърката да одобри включването на новата възрастова група в кампанията за ваксинация.

Решението идва на фона на изоставане на ваксинационната кампания в азиатския финансов хъб в сравнение с много развити държави. Досега близо 67 процента от населението на Хонконг е напълно ваксинирано с една от двете ваксини - китайската Sinovac или германската BioNTech.
 
БТА