Хиляди украинци образуваха жива верига към Европа
Хиляди украинци образуваха жива верига към Европа / БГНЕС

Хиляди украинци, протестиращи срещу отказа на правителството да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз, образуваха жива верига, за да демонстрират желанието си да свържат страната си с Европа, предаде Франс прес.

С възгласи "Украйна е Европа" и развени украински и европейски знамена веригата от хванати за ръце хора се проточи от Площада на независимостта в Киев в западна посока.

Според организатора Александър Пахалчук живи вериги са образувани във всички градове между столицата Киев и западната граница на Украйна с членуващата в ЕС Полша.

Днес в литовската столица Вилнюс приключи срещата на върха на ЕС със страните от Източното партньорство, на която Украйна трябваше да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, отбелязва БТА. Миналата седмица обаче президентът Виктор Янукович и правителството прекратиха работата по споразумението, позовавайки се на натиск от Русия.

Днес във Вилнюс лидерите на ЕС насърчиха Киев да не се поддава на натиск и декларираха, че възможността за асоцииране остава открита. Условията на ЕС за подписване на споразумението остават непроменени, но възможност за това вероятно ще има едва на следващата среща на върха между ЕС и страните от Източното партньорство, насрочена за първата половина на 2015 година в латвийската столица Рига.