Гърция блокирана от пожари, десетки са загиналите
Гърция блокирана от пожари, десетки са загиналите / Снимки: БГНЕС
Най-малко 44 са жертвите на горските пожари, които бушуват в Южна Гърция, съобщи говорителят на противопожарната служба Никос Диамандис, цитиран от Асошиейтед прес. Спасителните екипи проверяват съобщенията за още няколко трупа, намерени в планинско село в Западен Пелопонес.

В столицата през нощта избухна силен пожар в парк в луксозното предградие Филотеи, на няколко км от центъра на Атина. Петте пожарни коли, изпратени на място, са пискали подкрепление. Не е известно какво е причинило пожара.

Вече 170 пожара бушуват в цялата страна - от западните Йонийски острови през континентална Гърция до южния полуостров Пелопонес. Пожарът на остров Евия северно от Атина се разрасна през нощта и властите обявиха извънредно положение в района, съобщи кметицата на град Стира. "Ако не спрем огъня сега, нищо няма да остане", каза по радио Антена София Муцу. Тя се надява фериботи да транспортират до острова камиони, необходими за потушаване на пожара.

Най-смъртоносните и опустошителни пожари бушуват на полуостров Пелопонес. Според съобщенията стотици хора са хванати в капан от пламъците, най-вече в планинските села на Западен Пелопонес, около град Захарос. Този пожар причини смъртта на най-малко 11 души. Бурният горещ вятър, който през целия ден вчера пречеше на самолетите за гасене на пожари да излетят, ще продължи, предупредиха метеоролозите. Само хеликоптери от време на време можеха да помагат на пожарникарите на земята.

Премиерът Костас Караманлис посети Захарос снощи. Силите на противопожарните служби са на изчерпване и армията бе повикана на помощ. Петстотин войници и няколко военни хеликоптера ще се включат в гасенето днес.

Освен 11-те души, загинали в околностите на град Захарос, още един човек бе намерен мъртъв при отделен пожар близо до град Амалиада на Север, вероятно от обгазяване. В Пелопонес пет души загинаха по-рано вчера близо до хотел в околностите на град Ареополис. Две от жертвите бяха намерени прегърнати. Пожарникар почина от сърдечен удар по време на борбата с огъня.

Жители и кметове се обаждаха в телевизиите с отчаяни призиви за помощ. Репортажите показаха пламъците, които се извиваха над къщите в покрайнините на Захарос, оцветявайки в оранжево небето.

Кметът на Захарос Пантазис Хронопулос, който самият едва се спасил от огъня, каза, че жертвите може да се увеличат, защото няколко села са заобиколени от пламъците. Заместникът му Андонис Креспис, който пострада при пожара, говори по телевизията от болничното легло, с рани от изгаряне по лицето си. "Преброих седем трупа", разказа той. Жертвите изоставили колите си и се опитали да избягат от огъня през полето. По същия път успял да се спаси самият той.

Диамандис съобщи, че няколко цивилни и пожарникари са ранени и изпратени в местни болници, но не можа да посочи точен брой. Министерството на здравеопазването обяви, че болниците в района са приведени в готовност. Тридневната гореща вълна, с температури над 40 градуса, и бурните ветрове влошиха положението.