/ iStock/Getty Images
Гърция призова Германия, Италия и Испания да наложат оръжейно ембарго на Турция, позовавайки се на последните провокативни действия на Анкара, съобщава „Keep Talking Greece“.

Външният министър Никос Дендиас е изпратил писма до колегите си в Германия, Хайко Маас, в Испания, Аранча Гонсалес-Лая и в Италия, Луиджи Ди Майо.

В писмото до германския си колега гръцкият външен министър иска да не се предоставят разрешения за износ за Турция на някои видове военна техника, като подводници, фрегати, модернизация на самолети и въоръжение. Дендиас посочва неотдавнашната поредица от провокативни действия на Турция, които, както той подчертава, имат за цел да решат конфликта с военни средства.

В този контекст Дендиас припомня призива на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис на последния Европейски съвет относно задължението на страните-членки на ЕС, произтичащо от общата позиция, която те са приели. Тя е да преустановят износа на военна техника за трети страни, когато това оборудване се използва за актове на агресия или регионална дестабилизация, което прави Турция.

По-рано днес дипломатически източници съобщиха, че външният министър е изпратил писмо до европейския комисар по разширяването с призив за спиране на споразумението за митнически съюз с Турция.

Не закъсня реакция от страна на гръцки опозиционери на правителството: „Германия ще се противопостави на собствените си интереси и ще наложи оръжейно ембарго на Турция? Това е шегата на деня!“.
БГНЕС