Главният прокурор на Гърция Георгия Адилини разпореди проверка на възможността за наличие на организиран план за палежи в района на град Александруполис, Североизточна Гърция, както и за случаите на насилие срещу мигранти, заподозрени от местни жители за палеж, съобщава „Катимерини“.

Огромният пожар край Александруполис отне живота на над 20 души, за които се смята, че вероятно са мигранти, предизвика евакуацията на населени места и на болница и погълна стотици квадратни километри терени.

В съобщението си Адилини разпорежда приоритетни проверки за установяване на данни за евентуална престъпна организация с утежняващи обстоятелства. 

Огнен ад в Гърция: 209 нови пожара само за три дни

Същевременно тя изисква от Първоинстанционната прокуратура в Александруполис да разследва приоритетно и съобщенията за насилие срещу мигранти по подозрения в палеж.

„Обезпокояващи са някои прояви на расистко насилие срещу мигранти като тази, описана в приложените публикации, в която жител на Александруполис е заключил мигранти, наблъскани като сардели, „25 парчета“, както казва, в закритото ремарке на автомобила си, като е публикувал видео с противозаконните си действия, на което се чува в рамките на расистки пълен с насилие брътвеж да обвинява мигрантите, че „ще ни изгорят“, и да подбужда и други към расистки погром, като ги призовава да се организират и да му подражават“, пише в разпореждането на главния прокурор.