Грета Тунберг
Грета Тунберг / Gulliver/Getty Images
Шведската екоактивистка Грета Тунберг  призова обществото да поеме своята историческа отговорност и да поправи нещата във връзка с глобалната климатична криза. Този призив тя отправи в реч пред участниците във фестивала в Гластънбъри, предаде ДПА.

Пред множеството 19-годишната активистка каза, че, според нея, все още има надежда светът да избере път, който е устойчив и който да доведе до бъдеще за всеки.
Тя обрисува обаче мрачна картина на настящата климатична ситуация. "Ние сме в началото на извънредна климатична  и екологична ситуация. Но биосферата не само се променя, тя е дестабилизирана, тя се разпада. Деликатно балансираните природни модели и цикли, които са жизненоважна част от системите, които поддържат живота на земята, както ние знаем са нарушени и последиците може да бъдат катастрофални. И не, това не е новото нормално. Тази криза ще продължи да се влошава, докато ние успеем да възпрем постоянното разрушение на нашите животоподържащи системи, докато ние отдадем приоритет на хората и планетата над печалбите и алчността", заяви тя.

Тунберг спомена и за политическите лидери, които казват едно нещо и правят точно обратното, които твърдят, че са лидери в борбата с климатичните промени, докато в същото време разширяват инфраструктурата за изкопаемите горива на страните си.

Тя припомни на хората, че имат историческата отговорност да поправят нещата. "Заедно ние все още можем да избегнем най-лошите последици и да започнем да лекуваме раните, които сме нанесли", заяви тя.
БТА