Голямата осморка ще активизира борбата с терористите и пиратите
Голямата осморка ще активизира борбата с терористите и пиратите / снимкa: БГНЕС

Г-8 ще активизира борбата с терористите и разпространението на техните лъжливи идеи, се казва в изявление на лидерите на осемте най-богати страни, прието след приключването на тяхната среща в италианския град Акуила, предаде ИТАР-ТАСС.

"Терористите използват все по-обмислени стратегии и агресивни методи за нападение. В тази връзка ние ще активизираме нашите усилия в борбата с максимално широк кръг от заплахи - в химическия, биологическия, радиологичния и ядрен тероризъм и нападенията срещу обекти на стратегическата инфраструктура, включително информационната инфраструктура, важни обекти и транспортни системи", се отбелязва в документа. В тази връзка лидерите се обявяват за "разширено използване на биометричните системи за идентификация на гражданите и повишаване на сигурността на всички видове транспорт".

Лидерите на Г-8 са "убедени, че в действителност тероризмът може да бъде изкоренен само въз основа на многопланови, колективни и съгласувани усилия както в краткосрочна, така и в дългосрочна перспектива, особено в сферите на обмяната на информация". При това "централната роля трябва да играе ООН - институция с уникални възможности за формиране на всеобщ консенсус за борба с тероризма". Лидерите също така отново заявяват своята привързаност към уважението на човешките права при борбата с тероризма, пише БГНЕС.

Освен това страните от Г-8 са готови да координират усилията си за борба с морското пиратство, процъфтяващо край бреговете Източна Африка, тъй като то може да има "значителни регионални и международни последици", предаде ИТАР-ТАСС.

"Борбата с пиратството трябва да се осъществява в контекста на стратегическите и комплексни международни усилия за създаване и осигуряване на безопасността по море в района на Африканския Рог и целия африкански континент, съчетаваща се със защита на морското корабоплаване и предприемането на активни мерки за предотвратяването на актовете на насилие по море и пиратството", се казва в съвместното изявление на лидерите на Г-8, прието след приключването на срещата в Акуила.

Достигането на справедлив, стабилен и всеобхватен мир в Близкия изток остава изключително важно за международната общност, се казва в изявлението, прието след приключването на срещата на Г-8, предаде ИТАР-ТАСС.

Лидерите на Г-8 потвърдиха "пълната си подкрепа за решение, предвиждащо създаването на две държави, и също потвърждават, че мирът между араби и израелци, съществуването на държавата Израел в условията на мир и сигурност, създаването на палестинска държава, в която палестинският народ да може сам да определя своята съдба, съответстват на фундаменталните интереси на международната общност". Участниците в срещата приветстват "първите стъпки, предприети през последните седмици от двете страни в тази посока" и призовават страните "колкото е възможно по-скоро да възобновят преките преговори по всички нерешени въпроси в съответствие с "пътната карта", резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и Мадридските принципи за постигането на споразумение, което ще урегулира всички проблеми с постоянния статут и ще сложи край на всички претенции на страните".

По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че групата на осемте най-развити икономики не е отишла достатъчно далеч в установяването на целите за справяне с климатичните промени.

"Решенията, които те взеха, са недостатъчни", каза Бан.

"Това е политически и морален императив и историческа отговорност . . . за бъдещето на човечеството, дори за бъдещето на планетата Земя", добави генералният секретар, пише БТА.