Гей сцена в роман препъва отношенията ни с Ватикана
Гей сцена в роман препъва отношенията ни с Ватикана / снимка: Reuters

Светият престол бе обвинен, че не приема новия избор на София за посланик във Ватикана, тъй като пратеникът написал роман с хомосексуална сцена.

39-годишният Кирил Маричков - адвокат, който говори пет езика, в т.ч. италиански, и е женен за италианска гражданка, изглежда е съвършеният вариант за представител на България във Ватикана.

Но според италианската преса, колоритният сексуален сблъсък на млад източноевропеец и римлянин в романа на Маричков Clandestination е разстроил Католическата църква, отбелязва "Индипендънт".

Предполага се, че архиепископ Януш Болонек - представител на папата в София, писал до своите висшестоящи във Ватикана и ги уведомил за пикантната част от творбата, която бе един от финалистите на конкурса за книга на годината в България.

Говорителят на Светия престол отец Федерико Ломбарди вчера заяви пред британското издание, че не желае да коментира причината за обявяването на Маричков за персона нон грата. Той единствено изтъкна, че не е необичайно за Ватикана да отхвърля предложени кандидати, пише БГНЕС..

"Преди човек да стане посланик, е нормално двете държави да постигнат споразумение за кандидата", посочи Ломбарди. "Той трябва да бъде приет от страната домакин. В този случай обаче споразумение не беше постигнато. Но не мога да ви кажа защо. Не мога да коментирам".

Две години по-рано светът научи, че един от подчинените на папа Бенедикт XVI - добре познат член на Ватиканския църковен хор, е участвал в организация за гей проституция.

По-късно стана ясно, че "две черни кубински момчета", бивш модел от Неапол и ръгбист от Рим са имали необичайно близки контакти със свещеника Анджело Балдучи.

Според материал на "Ла Република", публикуван вчера, назначението на г-н Маричков е "замразило отношенията между двете държави", почти до степента от май 1981 година, когато италианските власти откриха българска връзка в опита за покушение на папа Йоан Павел II.