/ iStock/Getty Images
Евентуална ваксина срещу заболяването Ковид-19 ще има най-рано след 18 месеца, заяви днес френското министерство на науката, влизайки в противоречие с американския президент Доналд Тръмп, който каза, че ваксина може да е налице до края на годината, предаде Франс прес.

"Според лабораториите и учените ни ускорението, което се наблюдава в развоя на клиничните опити, можем да се надяваме на ваксина след 18 месеца. Неразумно е да се мисли, че е възможно да се работи по-бързо, тъй като това би застрашило безопасността на хората", каза министърката на науката Фредерик Видал пред радио "Европа 1".

Пет ваксини срещу Covid-19 са тествани върху хора в Китай

Видал коментира твърдения на Тръмп, който няколко часа по-рано изрази надежда "ваксина да има до края на годината, може би и по-рано" - нещо, което той заяви и в началото на месеца.

В четвъртък Европейската агенция по лекарствата спомена срок от една година, при оптимистичен сценарий.

Всеизвестно е, че разработването на ваксина обикновено отнема няколко години, отбеляза Видал.

Министърката повтори също изразена в последните дни от френското правителство позиция, че е "недопустимо по финансови причини да се запазва ваксина за една или друга страна".

Видал каза това по повод полемика, предизвикана от френския фармацевтичен гигант "Санофи". Компания породи възмущение в Европа тази седмица, като съобщи, че ще предостави евентуална ваксина приоритетно на САЩ, които са инвестирали 30 милиона долара, за да подпомогнат научните й разработки.

Тестваха успешно ваксина срещу COVID-19 върху маймуни

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че една ваксина не може да бъде подчинена на законите на пазарната икономика, а говорител на Европейската комисия изтъкна, че ваксината "трябва да е обществено полезно благо, еднакво достъпно за всички".

В света сега има над 100 проекта за ваксина и десетина от тях са във фаза на клинични изпитания.

Френският институт "Пастьор" ще започне клинични изпитания на най-напредналата си разработка през юли и очаква първите резултати през октомври. 
БТА