/ iStock/Getty Images
Хора, които канят приятели в домовете си, трябва да носят маски, да проветрят къщата си след посещението и да дезинфекцират контактни повърхности като дръжките на вратите. Това заяви директорът на Главното управление по здравеопазване на Франция, предаде Ройтерс.

Говорейки за пръв път от края на стриктната карантина на 11 май, Жером Саломон предупреди хората да спазват дистанция, когато се срещат с приятели и роднини, които не са виждали от седмици.

Франция бие тревога за 70 случая на заразени след отваряне на училищата

"Вирусът още е тук и е смъртоносен", каза той.

На деветия ден след края на 55-дневната карантина броят на новите инфекции не се е покачил значително спрямо последните седмици на карантината.
Вчера бяха регистрирани 524 нови случая, а от началото на заразата броят им е 143 427. Увеличението е с 0,4 процента, което е доста под средното увеличение с 0,8 процента през последните две седмици на карантината. През първите две седмици от въвеждането на режим на строга самоизолация на 17 март броят на инфекциите нарастваше с 15 до 20 на сто на ден. Пикът бе на 31 март, когато бяха регистрирани 7578 нови инфекции.

Първо дете почина от новия синдром, причинен от Covid-19 във Франция


Признак за понижаване на напрежението върху френската здравна система е намаляването на броя на хоспитализираните с Ковид-19 с 547 души до 18 468 и на броя на хората в интензивни отделения със 104 до 1894. 
БТА