Франсоа Оланд ще маха думата „раса” от френската конституция
Франсоа Оланд ще маха думата „раса” от френската конституция / снимка: Reuters

Френският социалист Франсоа Оланд ще поиска депутатите да гласуват за премахването на думата "раса" от конституцията на Франция, ако бъде избран за президент през май, съобщи Ройтерс.

57-годишният Оланд, който е смятан за фаворит, заяви на предизборен митинг, че "няма място за раса в републиката" и че ще поиска от парламента да отстрани думата от
конституцията. Член първи на основния закон гласи, че Франция е неделима, светска, демократична и социална република, която осигурява равенство пред закона за всички граждани, независимо от произход, раса или религия, отбелязва БТА.

Оланд също така заяви, че Франция се гордее с етническото си разнообразие, дистанцирайки се от реториката на президента Никола Саркози по въпроса за имиграцията. Франция, която обичам, е способна да позволи на всички да живеят заедно, ръка за ръка, каза социалистическият кандидат.

Увеличаващата се преднина на Оланд в проучванията на общественото мнение накараха Саркози и други консервативни политици да се опитат да привлекат гласоподаватели на крайнодесния Национален фронт, което предизвика ответна критика от левицата.

Идеята за заличаването на "расата" в текста на конституцията не е нова за Оланд според Ройтерс. Той подкрепил подобно предложение, внесено в Националното събрание през 2004 г., което било отхвърлено.