Французите смятат новата първа дама Валери Трирвильор за далечна
Французите смятат новата първа дама Валери Трирвильор за далечна / снимка: Reuters, архив

Французите смятат, че новата първа дама Валери Трирвильор е по-земна от предшественичката й Карла Бруни-Саркози, но я чувстват като по-далечна, показва анкета, цитирана от Ройтерс.

Предишният държавен глава Никола Саркози си спечели прякора "лъскавия президент" заради бляскавия си стил и връзките с богати и известни личности, а неговият приемник Франсоа Оланд се определя като "нормален" президент.

Трирвильор казва, че иска да продължи да бъде работеща майка и че няма намерение да се ограничава до ролята на "втора цигулка, първа дама". Тя имаше слабо участие в кандидат-президентската кампания на своя партньор и засега не полага усилия да достигне до широката публика.

Според допитване на "Харис интернешънъл", проведено за женското сп. "Грация", три четвърти от хората във Франция са на мнение, че Трирвильор наистина е "независима", а 71 процента я определят като "нормална", предава БТА.

За разлика от нея бившата манекенка Бруни донесе голяма доза блясък в Елисейския дворец, когато се омъжи за Саркози малко след началото на мандата му през 2007 г. Като цяло французите смятат новата първа дама за по-земна от предшественичката й, но едва една трета от тях я определят като "близка до хората", сочи проучването.

Една четвърт от участниците в анкетата са на мнение, че Трирвильор би трябвало да се откаже от работата си като журналист, а според 55 процента тя не бива да отразява вече политически събития.