/ БГНЕС
Петте най-големи военни загуби от началото на инвазията са стрували на руския президент Владимир Путин повече от един милиард долара, изчислява „Форбс“. Като цяло от началото на войната на 24 февруари до 24 август Русия е загубила 12 142 единици оборудване на стойност 16,56 милиарда долара, като това не включва руските ракети.

Най-голямата и болезнена загуба със сигурност е потъването на ценния военен кораб „Москва”. Това е флагманът на руския Черноморски флот на стойност 750 милиона долара, който потъна през април. Украйна съобщи, че е атакувала и потопила кораба, въпреки че Русия твърди, че пожар на борда е довел до потъването.

Другите четири големи загуби, които удариха силно Русия, са самолетите Ил-76 на стойност 86 милиона долара, десантният кораб „Саратов“ на стойност 75 милиона долара, самолетите Су-30СМ на стойност 50 милиона долара и самолетите Су-34 на стойност 40 милиона долара. Всички тези загуби общо надхвърлят един милиард долара.

„Форбс“ изчислява, че от началото на войната на 24 февруари до 24 август Русия е загубила 12 142 единици оборудване на стойност 16,56 милиарда долара. Тази обща сума не включва руските ракети, допълва от своя страна „Нюзуик“.
БГНЕС