/ БТА
Европа ще бъде обединена в противопоставянето си на руските военни действия в Украйна, обеща председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и разкритикува остро руския президент Владимир Путин в навечерието на Европейския ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, предаде ДПА.

"Путин върна в Европа ужасите на войната, но и ни напомни, че мирът не може да се приема за даденост", заяви Фон дер Лайен.

Киев: 9000 украински войници са загинали от началото на руската инвазия

От 2009 г. ЕС отбелязва всяка година на 23 август Деня в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, наричан още "Деня на черната панделка", и почита на този ден жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими.

На тази дата е и годишнината от сключването на пакта "Молотов-Рибентроп", договора за ненападение между нацистка Германия и Съветския съюз, проправил пътя за германското нашествие в Полша през септември 1939 г.

ЕС е обединен в противопоставянето си на "пропагандата под руски държавен контрол, която изопачава историята, разпространява теории на конспирацията и наказва тези, които ѝ се противопоставят", заяви Фон дер Лайен.

През последните години Евросъюзът подчертаваше важността на тази дата за насочване на вниманието към съветските престъпления и злоупотреби в Европа, противопоставяйки се по този начин на руския ревизионизъм, отбелязва ДПА.   

През 2019 г. Европейският парламент прие резолюция, осъждаща опитите на Кремъл "за потулване на престъпленията на тоталитарния съветски режим". В нея тези опити се определят като "опасен компонент от информационната война (на Русия) срещу демократична Европа".

Виталий Кличко: Желязната завеса трябва да се върне

В изявлението си, което бе разпространено и в навечерието преди да се навършат шест месеца от началото на руската инвазия в Украйна, Фон дер Лайен допълни, че "украинският народ жертва живота си в защита на европейските ценности".

"Болезненият спомен от миналото не е просто някакво припомняне на нещо далечно. Той намира своя отзвук в незаконната и неоправдана война на Русия срещу Украйна", заяви тя.

На този фон няколко десетки европейски депутати настояват за драстично увеличаване на броя на санкционираните от ЕС руски граждани заради войната в Украйна. В писмо до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел те искат руснаците, които присъстват в списъка на санкционираните лица и са със замразени активи, да набъбне до 6000 души. Така в него ще бъдат включени и имената в списъка, разпространен от фондацията на хвърления в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални.

Сега европейският списък със санкционирани руски граждани включва 1214 души. В последно време започнаха да се водят все по-усилено дебати за увеличаване на обхвата на санкциите, особено с оглед на споровете около лесния достъп до европейски визи, който руснаците продължават да имат въпреки нападението на страната им срещу Украйна.
БТА