Оулу е разположен в северозападната част на Финландия и е център на региона Северна Остроботния
Оулу е разположен в северозападната част на Финландия и е център на региона Северна Остроботния / iStock/Getty Images
Северният финландски град Оулу е избран за Европейска столица на културата за 2026 г., съобщиха от организационния комитет Оулу2026.

"Повече от щастливи сме от победата и от възможностите, които званието "Европейска столица на културата" открива пред Оулу и пред цяла Северна Финландия", заяви Пия Рантала-Коронен, която е директор на организационния комитет "Оулу2026".

Целият екип на Оулу2026 работи по проекта в продължение на четири години. Освен граждани на Оулу, в комитета влизат и представители на още 32 населени места в северните части на Финландия.

Изборът на Европейска столица на културата се прави от панел от девет независими европейски експерти в сферата на изкуствата и културата.

Оулу е разположен в северозападната част на Финландия и е център на региона Северна Остроботния. Градът е основан през 1605 г., а днес населението му е повече от 200 000 души.

Оулу е разположен в северозападната част на Финландия и е център на региона Северна Остроботния
iStock/Getty Images

Оулу е регионален административен и търговски център. Градът също така е важен образователен, научен и културен център в региона. Там работят няколко музея, Оулу има и собствен симфоничен оркестър. Оттам е групата "Блайнд Ченъл", която представляваше Финландия в песенния конкурс "Евровизия" през 2021 г.

Европейска културна столица се избира от 1985 г. , като първоначално званието се присъжда само на един град. От 2000 г. повече от един европейски град си поделят титлата.

Освен Оулу за Европейска столица на културата през 2026 г. предстои да бъде избран и град в Словакия.
БТА