Фидел Кастро участва в специална сесия на кубинския парламент
Фидел Кастро участва в специална сесия на кубинския парламент / снимки: Reuters

Бившият кубински президент Фидел Кастро днес участва в специална сесия на парламента, за първи път откакто се разболя и отстъпи властта преди четири години, съобщиха световните агенции. Парламентът на Куба се събра по искане на самия Кастро, за да обсъди опасността от ядрена война в Близкия Изток, която според историческия лидер на кубинската революция може да бъде предизвикана от САЩ, както и други международни въпроси. Сесията се предаваше на живо по кубинската телевизия.

Облечен с традиционната си маслиненозелена военна куртка, Кастро беше посрещнат в залата с бурни аплодисменти на депутатите, станали на крака, и викове „Фидел, Фидел, Фидел" и „Да живее". Веднага след това той се качи на трибуната и произнесе 11-минутно слово, в което изложи опасенията си от избухване на ядрена война в резултат на конфронтацията между САЩ, Израел и Иран. Американският президент Барак Обама „поради многобройните си задължения още не си е дал сметка за това, но неговите съветници започнаха да осъзнават" положението, заяви Фидел, който говори прав на трибуната. Бившият президент не спомена за обстановката в Куба в необичайно краткото си изказване, отбелязва АФП. Запитан от депутат дали Обама е способен да започне ядрена война, Кастро отговори: „Не, ако го убедим да не го прави", отбелязва БТА.

След като приключи словото си Фидел седна до председателя на парламента Рикардо Аларкон, вместо в креслото, което депутатите оставят празно в негова чест по време на отсъствието му, отбелязва АП. Брат му, сегашният президент Раул Кастро, беше седнал в другата част на залата, където слушаше внимателно и си водеше бележки.

Кастро, който на 13 август ще навърши 84 години, напоследък почти всеки ден се появява на обществена места в Хавана или околностите след четиригодишно отсъствие. След като се разболя и претърпя през 2006 г. тежка операция на червата, Кастро предаде властта на брат си Раул, но остана първи секретар на ЦК на Кубинската комунистическа партия.