/ iStock/Getty Images
Индийски научен съвет съобщи днес, че Индия е преминала връхната точка при Covid-19 и прогнозира, че пандемията може да бъде поставена под контрол в началото на следващата година, ако се спазват противоепидемиологичните мерки, предаде ДПА.

Началото на зимата и предстоящите фестивали обаче може да доведат да увеличаване на заразените и отново да има скок на случаите, съобщи правителственият индийски национален комитет за Covid-19.

Разхлабването на мерките срещу коронавируса може да доведе до значително увеличение на случаите до 2,6 милиона месечно, посочва комитетът.

Индия, втората най-засегната от Covid-19 страна след САЩ, отчете днес 61 871 нови случая през последните 24 часа, като общо заразените са 7,5 милиона, съобщи здравното министерство.

От юни случаите в Индия се увеличават, но разпространението на вируса изглежда отслабва от средата на септември, когато дневно заразените удариха рекорд от 97 894.

Комитетът подчерта, че мерките срещу коронавируса трябва да продължат.

Ако се спазват мерките, пандемията може да бъде поставена под контрол до началото на следващата година, отбелязва комитетът.

Общият брой на заразените, докато приключи заразата, може да достигне около 10,6 милиона случая.  
БТА