Файненшъл Таймс: Лондон въвежда ограничения за българи и румънци
Файненшъл Таймс: Лондон въвежда ограничения за българи и румънци / netinfo

Британският вътрешен министър Джон Рийд се очаква тази седмица да обяви мерките си за ограничаване на имиграцията към Великобритания от Румъния и България, след като двете държави се присъединят към Европейския съюз през януари.

Мерките, които трябва да бъдат одобрени от кабинета, ще ограничат достъпа на румънски и български граждани до пазара на труда във Великобритания. Само ограничен брой неквалифицирани имигранти от двете страни ще получат разрешение за работа.

Великобритания не може да попречи на гражданите на ЕС да пътуват, но ограничаване на правото им на работа се очаква да подейства като спирачка за първата вълна имигранти. Решението е обратно на позволението, което Великобритания даде за поляците и останалите източноевропейски държави, които се присъединиха към ЕС през 2004г.

Великобритания бе една от само трите държави, които отвориха вратите си за работници и потокът от имигранти, по официални данни около 300 000 души, далеч надхвърли предвижданите 13 000. Решението на правителството да не повтори предишната си позиция съвпада с нарастващите опасения на министрите за потенциален политически сблъсък за нивата на имиграция в страната.

Алистър Дарлинг, министър на промишлеността и търговията, предупреди това лято, че политика на “отворени врати” спрямо Румъния и България не е приложима, заявявайки: “Всеки, който се занимава с имиграцията, осъзнава, че ни е нужна система, която се управлява по подходящ начин, контролира се по подходящ начин”.

Водещи бизнес организации подкрепиха позицията на правителството. Въпреки че икономиката се повлиява благоприятно от прииждането на нови работници от Източна Европа, няма нужда да се абсорбира още една голяма вълна от имигранти, смятат организациите на работодателите. /БГНЕС/