Европейската комисия иска единна система за даване на убежище
Европейската комисия иска единна система за даване на убежище / снимка: БГНЕС

Европейската комисия призова страните членки на ЕС да помогнат на Южна Европа да се справи с нарасналия поток нелегални имигранти и търсещи убежище, като подчерта необходимостта от солидарност и единна система за предоставяне на убежище, предаде АФП.

Страните членки ще решават доброволно да приемат бежанци, но Комисията "ще положи усилия да осигури финансова помощ на страните от ЕС, които приемат тези бежанци", заяви европейският комисар по сигурността Жак Баро на среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС в Стокхолм, отбелязва БГНЕС.

Страните от Южна Европа като Малта, Кипър, Италия и Гърция са изправени пред нарастване на броя на търсещите убежище в последните години, които пристигат предимно от Африка през Либия. Северноевропейските страни се колебаят да поемат обвързващи ги задължения да помогнат за облекчаване на това бреме, с аргумента, че подобно решение може да доведе до още по-рязко нарастване на потока. Според Баро, координираните процедури за получаване на европейско убежище ще помогнат за спиране на потока.