Европа и САЩ да не позволят Афганистан да падне в ръцете на терористи
Европа и САЩ да не позволят Афганистан да падне в ръцете на терористи / снимкa: БГНЕС

Европа и САЩ трябва да гарантират, че Афганистан никога няма да се превърне отново в сигурно убежище за терористи, заяви президентът Джордж Буш, цитиран от Асошиейтед прес.

В реч, произнесена в Париж и определена от Белия дом като акцент на европейската му обиколка, Буш призова съюзниците да застанат зад изтощения от войната Афганистан, където усилията за възстановяване често са засенчвани от войната в Ирак.

Един от основните приоритети на американския президент в Европа е да убеди домакините си да направят по-големи дарения за Афганистан и да изпратят там повече войници.

Буш похвали френския президент Никола Саркози за обещанието му да изпрати допълнителни войници. Той изтъкна, че САЩ са работили тясно със съюзниците си, за да "лишат терористичните мрежи от сигурни убежища".

Американският президент отбеляза, че едно от предизвикателствата, което световните лидери не могат да забравят, е "голяма битка - битката за идеите". Той посочи, че вижда копнеж за свобода у потиснатите общества и че целта на американската външна политика е да "даде тласък на по-обнадеждаваща и широка визия, особено в Близкия изток".

Буш определи терористите като хора "които не ценят човешкия живот, не позволяват инакомислие и използват насилие, за да наложат суровата си идеология на възможно най-много хора".

Буш увери, че оставя трансатлантическите отношения в добра форма. Той вижда признаци за "нова ера на трансатлантическо единство", за което имат принос държавни и правителствени ръководители като германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Никола Саркози, британския премиер Гордън Браун и премиера на Италия Силвио Берлускони.

"Виждам амбиции за могъща и решителна Европа, която поставя ударението върху ценностите на свободата както в своите граници, така и отвъд тях", подчерта Буш.

В речта, произнесена в централата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Париж американският президент призова европейските съюзници да изнасят демокрация по света. Той изтъкна, че Франция и САЩ споделят идеали като толерантност, справедливост и свобода и разпространяването на тези идеали по света е "единственият практичен и реалистичен начин" да се защитят интересите на миролюбивите нации.

"Това е повече от обикновен морален дълг", допълни той.