Европа е против Израел да строи нови селища в окупираните територии
Европа е против Израел да строи нови селища в окупираните територии / снимка: Reuters

Външните министерства на Франция и на Великобритания извикаха посланиците на Израел в тези държави, за да дадат обяснения по повод обявеното в петък намерение на израелското правителство да изгради нови 3000 еврейски селища в Източен Ерусалим и на Западния бряг, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на израелското посолство в Париж и на външното ведомство в Лондон.

Френското външно министерство не потвърди, но посочи, че проучва начините "да отбележи неодобрението си". Същевременно парижките дипломати нарекоха "слухове от печата" съобщението на израелския в. "Аарец", че Франция и Великобритания смятат да извикат своите посланици от Израел за консултации.

Израел обяви в петък своя план като ответна мярка, след като ООН предостави на Палестина статут на държава-наблюдател, нечленка на организацията.

Решението на Израел бе посрещнато с оживени критики в международната общност; Лондон например заплаши в понеделник Израел с "мощна реакция", ако осъществи своя проект, отбелязва АФП.

Франция и Великобритания разкритикуваха още в събота намеренията на еврейската държава да разшири израелските селища в окупираните Западен бряг и Източен Ерусалим.

"Ако тези планове се осъществят, те ще променят ситуацията на място до такива мащаби, че решението за две държави с Ерусалим като споделена столица, ще бъде още по-трудно за постигане", посочи британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс.

"Приканвам израелските власти да се въздържат от всяко решение в този смисъл и ясно да изразят желание за подновяване на преговорите", заяви френският му колега Лоран Фабиюс, цитиран от АФП.

Москва призовава Израел да преразгледа плановете си за продължаване на заселническата дейност, заяви руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Русия посреща тези намерения "с най-сериозно безпокойство" - "изграждането на селища на палестинските територии, окупирани от Израел през 1967 година, включително в Източен Ерусалим, е незаконно, Русия не го признава и го осъжда наред с цялата международна общност", изтъкват руските дипломати.

Осъществяването на тези израелски планове "ще се отрази доста отрицателно на усилията да бъдат подновени преките преговори, насочени към двудържавно решение на палестинско-израелския конфликт". А спирането на финансовите трансфери за региона, обявено вчера, "ще увеличи още повече бюджетния дефицит на Палестинската автономна власт, ще затрудни и без това сложната социално-икономическа и хуманитарна ситуация в палестинските територии", предупреждава Москва.

В тази връзка Русия приканва Израел "да преразгледа обявените планове за заселническо строителство и да продължи да превежда пари на палестинците, запазвайки възможността за подновяване на преговорния процес и постигане на справедлив и траен мир в региона", пише БТА.

Същевременно Германия също призова Израел да се въздържи от строителството на еврейски селища в окупирания Западен бряг и Ерусалим, но заяви, че тазседмичната визита на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Берлин ще се състои по план, предаде Ройтерс.

"Призоваваме израелското правителство да спре тази процедура (за строителство на селища)", каза на пресконференция германският правителствен говорител Щефен Зайберт, допълвайки, че тези планове подкопават усилията за възобновяване на мирните преговори, като намаляват земята, на която да бъде създадена бъдеща палестинска държава.

Попитан дали въпросът няма да провали посещението на Нетаняху в Германия, Зайберт каза, че няма промяна в графика и че се очаква "открит разговор между приятели".

На 30 ноември израелското правителство реши да се построят още 3000 жилища в Ерусалим и на Западния бряг.