/ БГНЕС, архив
Европейският съюз реши да прекрати временно спасяването на мигранти със свои кораби във водите на Либия в рамките на военноморската мисия "София", предаде Франс прес.

Италианските пристанища са затворени за кораби с мигранти

"На този етап не бе намерено никакво решение по въпроса с разтоварването" на спасените мигранти, заяви пред Франс прес поискал анонимност европейски служител, след като Италия поиска промяна на правилата за слизането на мигранти на италианска територия.

Между 28-те страни членки на Европейския съюз е било постигнато споразумение за удължаването с шест месеца до септември тази година на военноморската мисия "София", но без частта за спасяването на мигранти край бреговете на Либия, отбелязва Франс прес.

Удължаването на мисията е свързано с два други елемента: въздушни патрули, които да засичат лодки с мигранти в Средиземно море, и борбата с трафика на хора от страна на либийската брегова охрана.

ЕС отпуска 1,5 милиарда евро за сирийските бежанци в Турция

Либийската брегова охрана спаси тази нощ 117 мигранти в Средиземно море, недалеч от либийския бряг, предаде ДПА.

Агенцията се позовава на Върховния комисариат на ООН за бежанците, според който мигрантите са върнати в столицата на Либия Триполи, където им е оказана медицинска помощ.

Хиляди мигранти бяга спасени или загинаха при опасни опити да стигнат до Европа по море, отбелязва ДПА. 
БТА