/ IStock
В ЕС ще бъде осигурена възможност за временна забрана на износа на ваксини, съобщиха източници, свързани с подготовката на очакваното предложение на Европейската комисия. Те уточниха, че решение се очаква утре и то ще остане в сила първоначално до края на март. Предвижда се при нужда този срок да бъде удължен.

Държавите от ЕС ще въведат задължение да бъдат уведомявани предварително за подготвян износ, количества и получател. Митническите власти ще могат да проверяват тези заявления от износителите и да преценяват дали да разрешат, или да забранят сделката. Решенията ще бъдат приемани съвместно с ЕК и не засягат хуманитарни доставки, нито суровините за производство на ваксините засега.

Ограниченията не обхващат превоза на ваксини между страни от ЕС. Митниците ще трябва да отговарят на подадените заявления в срок от 24 часа и да правят преценки по общоевропейски показатели. Целта е ЕС да разполага постоянно с данни, по които да проследява и предотвратява възможен недостиг на ваксини.

ЕК уверява, че имунизационните планове в ЕС няма да пострадат


Източниците добавиха, че Белгия вчера е съобщила за предприемането на извънредни мерки за износа на ваксини. По-рано днес белгийският крал Филип заяви в обръщение към националните политически партии, че страната му трябва да се гордее и да бъде отговорна с това, че дава надежда на света с няколкото местни завода на производителите на ваксини срещу Ковид-19.
БТА