/ БТА
Европейската комисия съобщи, че осигурява помощ за преодоляване на щетите след проливните валежи в Германия в районите на Долна Саксония и Тюрингия, както и в Па дьо Кале във Франция, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков. В тези райони има наводнения и преливат реки, и двете държави поискаха помощ по механизма на ЕС за гражданска защита, отбелязва комисията.

По силата на механизма Франция е изпратила в Германия 39 служители по гражданската защита с 16 превозни средства. За Франция са изпратени помощи от Нидерландия, Чехия и Словакия, се допълва в съобщението. Австрия, Унгария, Швеция, Словения и Словакия също са предложили помощ в случай на допълнителни нужди.

Комисията разпространи днес и съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисаря за управлението на кризи Янез Ленарчич по повод земетресението в Япония. Двамата изразяват съчувствие за жертвите и пострадалите от природната стихия, както и от самолетната катастрофа в Токио. ЕС е изцяло съпричастен с японския народ и е готов да предложи всякаква необходима подкрепа на властите в този труден час, се посочва в изявлението.
кор. на БТА Николай Желязков