ЕС одобрява цивилна мисия за Косово
ЕС одобрява цивилна мисия за Косово / netinfo

В събота в полунощ Европейският съюз ще одобри официално мандата на цивилната мисия в Косово, освен ако някоя от страните-членки не се противопостави неочаквано. Мисията ще се състои от 2000 души и ще започне да се разполага в Косово от началото на следващата седмица.

Очакваното обявяване на независимостта на Косово в неделя вероятно ще бъде признато веднага от САЩ и ЕС – от около 20 държави, но Русия и Сърбия със сигурност ще бъдат против. Мисията на ЕС ще включва четири полицейски подразделения за борба с безредиците, както и митнически служители, съдии и следователи. Задачата им е да запазят независимостта на косовските институции и да ги предпазят от външна политическа намеса. Отговорността за безопасността ще продължи да лежи на раменете на силите на НАТО и ООН.

Настроението в Прищина е празнично, албанското знаме се вее навсякъде. В неделя ще стане ясно как ще изглежда държавния флаг на независимо Косово. Това сега е една от най-ревностно пазените тайни, но тя ще бъде разкрита по време на официалните празненства на 17 февруари.

Обстановката в Косово е спокойна. Няма затруднения с електроснабдяването, както предупреди преди няколко дни премиерът Хашим Тачи.

***

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!