ЕС не предложи конкретна помощ на Украйна
ЕС не предложи конкретна помощ на Украйна / снимка: Guliver/Getty Images

Европейският съюз препоръчва на Украйна да използва международния механизъм за уреждане на вътрешнополитическата криза, се посочва в декларация, приета от министрите на външните работи на 28-те страни членки в Брюксел, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

В документа се посочва, че външните министри на ЕС приветстват решението на украинския парламент да отмени законите, ограничаващи гражданските свободи. В изявлението се отбелязва, че ново правителство, представящо всички страни в Украйна, и реформа на конституцията, която да позволи да се върне балансът на властите в страната, както и подготовката на честни и свободни президентски избори ще позволят на Украйна да се върне на пътя на реформите.

"ЕС е готов да окаже на Украйна в този процес необходимата експертна помощ и призовава Украйна да използва опита на Съвета на Европа, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и ООН", се посочва в изявлението. ЕС засега не предлага обаче каквито и да е практически мерки за оказване на икономическа помощ на Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Същевременно комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс призова да се намерят виновните за сериозните нарушения на правата на човека в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Комисарят беше в Украйна от 5 до 10 февруари, като посети столицата и няколко области и разговаря с официални представители и с представители на опозицията.
Той призова украинските власти да гарантират ефективното разследване на случаите на насилие срещу демонстранти и да наложат санкции. Комисарят определи като недопустима практиката за привличането на неофициални лица за разпръскването или контрола на митингите в Украйна.