Ердоган: Турция ще намери други доставчици на енергоносители
Ердоган: Турция ще намери други доставчици на енергоносители / снимка: БГНЕС, архив

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му ще намери други доставчици на енергоносители освен Русия, предаде АФП.

Възможно е да се намерят други доставчици, каза Ердоган в реч по телевизията, имайки предвид Азербайджан и Катар. Той увери днес, че засега няма никакъв признак тези репресивни мерки да са засегнали енергетиката, но потвърди, че през седмицата е подписал с Катар споразумение за доставка на втечнен газ. По отношение на спрения проект "Турски поток", Ердоган заяви, че самите турци са го зачеркнали преди известно време, защото Москва не е отговорила на изискванията на Анкара.

На 24 ноември турските ВВС свалиха руски фронтови бомбардировач Су-24 в небето на Сирия. Тези действия на Анкара, за които пое отговорност самият премиер Ахмет Давутоглу, рязко влошиха отношенията между двете страни.

В края на миналата седмица Русия въведе санкции, които засягат вноса на плодове и зеленчуци, строителния сектор и пътуванията на руски граждани на почивка в Турция. В същото време се появиха информации, все още непотвърдени официално, че турските власти бавят преминаването на руски кораби през Босфора, откъдето се осъществява една голяма част от износа на руски петрол.

На 3 декември руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че Москва прекратява проекта за газопровод "Турски поток". Той предвиждаше да се доставя руски природен газ директно за Турция, като се заобиколи т.нар. западен маршрут през Украйна и България. Москва възнамеряваше да се откаже от него през 2019 г. Ако това беше станало факт, България щеше да загуби стотици милиони евро всяка година от транзита на руско „синьо гориво“, защото основните количества, които нашата страна транзитира, са именно за Турция.

Турция е втория по големина експортен пазар за руския газов гигант "Газпром" след Германия. Анкара удовлетворява почти 60% от своите нужди за сметка на руския внос. Освен през България тя получава руски газ и през „"Син поток".

Турция също така внася "синьо гориво" от Азербайджан. Тя може да разчита допълнително на 6 млрд. куб.м газ от втората част на "Шах Дениз 2" най-рано през 2019 г., така че дори и да ускори работата по газопровода ТАНАП и той да бъде построен по-рано от предвиденото по него няма да потече азерски газ.

Турция внася малки количества газ и от Иран, но почти всяка зима поради липса на достатъчни количества "синьо гориво" Техеран е принуден да спира износа си. Липсите Анкара винаги е покривала за сметка на увеличеното потребление на руски газ. Москва никога преди не е отказвала на турците да им продаде нужните количества. Турция също така може да внася втечнен газ от Катар през терминалите си за ВПГ.

Големият проблем, с който Турция тепърва ще се сблъска, е свързан със сложната геополитическа обстановка в Близкия изток и по-специално възобновилият се конфликт с кюрдите. Предвестник за него стана атентатът от края на август тази година. Тогава неизвестни бойци взривиха газопровода Баку-Тбилиси-Ерзерум, по който Анкара получава азерски газ. Инцидентът показа колко несигурни са доставките на природен газ от региона на Каспийско море. Нещо повече този тръбопровод е основният и единственият, по който Азербайджан може да доставя своето "синьо гориво", което след 2020 г. трябва да постъпва и в ЕС, включително прословутите 1 млрд. куб.м, с които България иска да разнообрази своите доставки.

Освен голям купувач на руски въглеводороди Турция и Русия се договориха за строителството на 4 ядрени реактори. За момента проектът АЕЦ "Аккую", осъществяван от "Росатом", не е спрян. Той е на стойност до 20 млрд. долара.

Източник: БГНЕС