ЕП: Сексуалните престъпления автоматично да водят до наказателно производство
ЕП: Сексуалните престъпления автоматично да водят до наказателно производство / снимка: DarikNews.bg

Изнасилването и другите форми на сексуално насилие срещу жените трябва да бъдат признати за престъпление във всички страни от Европейския съюз (ЕС) и да водят до образуването на служебно наказателно производство. Това посочва Европейският парламент в резолюция, призоваваща за приемането на директива за борба с половото насилие.

В някои държави членки на ЕС, изнасилването не се разглежда като углавно престъпление, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент. Поради различните политики и законодателства в държавите членки, жените в Европейския съюз не получават еднаква закрила срещу насилието, извършвано от мъже, се подчертава в текста на резолюцията, изготвена от Ева-Брит Свенсон (ЕОЛ/СЗЛ, Швеция). Документът беше приет на 5 април от депутатите с вдигане на ръка.

Всички държави членки трябва да признаят за престъпление изнасилването и сексуалното насилие срещу жени, особено в рамките на брака или неформалните интимни връзки и/или когато е извършено от роднини от мъжки пол, категоричен е Парламентът. В същото време, европейските страни трябва да гарантират, че при подобни престъпления служебно се образува наказателно производство срещу извършителя, пише БГНЕС. Каквото и да било позоваване на културни или религиозни практики като смекчаващо вината обстоятелство в случаите на насилие срещу жени, включително т. нар. "престъпления на честта" или осакатяването на женски полови органи, трябва да бъде изключено, смятат още депутатите.

Резолюцията призовава още за приемането на европейска директива срещу насилието, основано на пола. Между една пета и една четвърт от жените в Европа са преживели физически действия на насилие поне веднъж през живота си като възрастни, а повече от една десета са жертва на сексуално насилие, включващо употреба на сила, предупреждава текстът. В допълнение към това, и следеното трябва да се разглежда като форма на насилие срещу жените и да бъде включено в нормативната уредба на всички държави членки, смятат депутатите.

"Жените стават жертви на насилие, основано на пола, но ние трябва да спрем да гледаме на тях само като на жертви. Често те са силни жени, които, при наличието на добре функционираща социална подкрепа, са способни да изградят по-добър живот за себе си и децата си. Много се радвам, че Парламентът прие днес сексуалното насилие за приоритет за целия ЕС, и очаквам предложенията на ЕС за стратегия и план за действие срещу подобен тип насилие" , коментира докладчикът Свенсон.

ЕС и страните членки трябва да установят правна рамка, която дава на жените имигранти право да притежават собствен паспорт и разрешително за престой, се подчертава още в текста на резолюцията. В тази връзка се посочва, че трябва да се създаде възможност лицето, което е отнело тези документи, да носи отговорност по смисъла на наказателното право. Същевременно, европейските депутати настояват за минимални стандарти, които да гарантират на жертвите на насилие достъп до професионална помощ от практикуващ юрист и до правна защита, която да им даде възможност да отстояват правата си на територията на целия ЕС. В заключение, членовете на ЕП призовават държавите членки да осигурят приюти и структури за оказване на помощ на жертвите на насилие на всеки 10 000 жители.