ЕП призовава за освобождаване на отвлечените израелски войници
ЕП призовава за освобождаване на отвлечените израелски войници / netinfo

Европейският парламент приветства решението на ООН да прати 15 000 войници в Южен Ливан и потвърждава, че няма военно решение за конфликта в Близкия Изток, съобщи пресслужбата на ЕП. В резолюция, гласувана днес, ЕП призовава за незабавно освобождаване на отвлечените израелски войници, както и затворените представители на палестинското правителство.

Евродепутатите искат да се свика международна мирна конференция, която да търси цялостно решение на проблемите в Близкия Изток. Членовете на ЕП изразяват сериозно притеснение от интензивния военен конфликт в Южен Ливан и дълбоко съжаление за жертвите в Ливан и Израел - цивилни, войници и наблюдатели на ООН, както и за разрушената инфраструктура. Те призовават за незабавно освобождаване на отвлечените израелски войници и членове на палестинското правителство.

Проекторезолюцията приветства ангажимента на страните членки да осигурят около 7000 войници за временните сили на ООН (ЮНИФИЛ) и подчертават значението на ясно определяне на мандата, структурата и компетенциите на ЮНИФИЛ. Жизнено важно е всички оръжейни доставки да са предназначени единствено за ливанската армия. Ливанското правителство трябва да осигури в сътрудничество с ЮНИФИЛ цялостно изпълнение на резолюция 1559.

Сирия трябва да засили контрола на границата си с Ливан; да се извърши разследване под егидата на Генералния секретар на ООН на твърденията за сериозни нарушения на човешките права в Ливан и Израел; израелското правителство да възстанови трансфера на задържани данъци и приходи на митниците. С резолюцията ЕП реши да изпрати делегация до Ливан, Израел и Палестина.