Александър Бенала
Александър Бенала / БГНЕС
Бившият сътрудник на френския президент Еманюел Макрон - Александър Бенала, изопачава фактите, за да си отмъсти за уволнението, заяви днес в интервю за телевизия Бе Еф Ем представител на Елисейския дворец, цитиран от ТАСС.
 
В публикувано тази нощ интервю за информационния сайт Медиапарт (Mediapart) Бенала заяви, че след уволнението си през юли е продължил да контактува редовно с Макрон, обсъждайки с него положението с демонстрациите на "жълтите жилетки" и въпроси на сигурността.

Около бившия бодигард на Макрон се разгоря нов скандал
 
Бенала посочи, че пази на мобилния си телефон кореспонденцията с френския президент в приложението "Телеграм", въпреки че по-рано Макрон увери, че е престанал да общува с Бенала след уволнението му.
 
Прокуратурата на Париж започна в събота по искане на френското външно министерство предварително разследване за това дали Бенала е продължил незаконно да използва дипломатическите си паспорти, след като е бил уволнен. У властите възникнаха съмнения, че Бенала не е изпълнил задължението си да върне паспортите и е продължил да ги използва при пътувания в чужбина с цел да се представя за длъжностно лице и да предлага услуги в качеството си на официален представител на Франция. Бенала нарече обвиненията клевета.

Разследват Александър Бенала по подозрение в други прояви на насилие
 
В интервюто за Медиапарт Бенала заяви, че в началото на октомври служител на Елисейския дворец му е върнал дипломатическите паспорти и други документи с условието да не прави глупости. Бенала разкри, че е посетил десетки страни с върнатите паспорти.
 
Министерството на европейските въпроси и външните работи на Франция също определи думите на Александър Бенала в даденото от него интервю като лъжа. Министерството посочи, че през юли е започнало процедура по анулиране посредством електронната система на ведомството на документите на Бенала, която е била неуспешна по чисто технически причини.

Започна съдебно разследване на побоя, нанесен от сътрудник на Макрон
 
Елисейският дворец през август отстрани Бенала от длъжността му на сътрудник на президента по въпросите на сигурността във връзка с обвиненията срещу него за нанесен побой на участници в демонстрацията за 1 май тази година в Париж, за което в настоящия момент срещу Бенала се водят три отделни разследвания, отбелязва ТАСС.
БТА