Александър Бенала
Александър Бенала / БГНЕС
Нов скандал избухна около Александър Бенала, бившия телохранител на френския президент Еманюел Макрон. Това стана след медийни публикации, че той е използвал дипломатически паспорт при делови посещения в Африка, предаде ДПА.
 
Вчера френското министерство на външните работи заяви, че проучва какви правни стъпки да предприеме, ако се докаже, че Бенала е продължил да използва дипломатическите си паспорти, след като през септември беше заявил пред френските сенатори, че ги е оставил в Елисейския дворец.

Разследват Александър Бенала по подозрение в други прояви на насилие
 
По-рано тази седмица се появиха и други въпроси около неговата личност, след като се разбра, че в началото на месеца е пътувал до Чад и както се твърди, се бил срещнал с чадския президент Идрис Деби, седмици преди визитата на Макрон.
 
В сряда Елисейският дворец отрече Бенала да продължава да е свързан по какъвто и да било начин с президентството.
 
"Каквото и да прави господин Бенала, той не е нито официален, нито неофициален пратеник на президента. Ако сам се представя за такъв, греши", заяви кабинетът на президента, цитиран от Франс прес.

Започна съдебно разследване на побоя, нанесен от сътрудник на Макрон
 
Бенала заяви, че е бил на бизнес посещение и че е "шокиран и скандализиран" от медийните публикации.
 
През юли той беше уволнен от президента, след като се появи видеозапис, на който носи полицейски шлем и както изглежда, напада човек по време на протест на 1 май.
БТА