Руските сили целенасочено са използвали глада на цивилни граждани като военна тактика по време на 85-дневната обсада на украинския град Мариупол, твърдят международни правни експерти в доклад, публикуван в четвъртък, пише Reuters.

Правозащитната организация Global Rights Compliance (GRC), чиито експерти помагат и на главния прокурор на Украйна, заяви, че руските сили "систематично са атакували обекти, необходими за оцеляването на цивилното население", като локации, от които зависи достъпа до храна, вода, енергия и здравни грижи.

(Видеото е илюстративно: Шокиращи кадри от разрушенията в Мариупол)

В същото време войските са прекъснали пътищата за евакуация и са блокирали достъпа на хуманитарна помощ, допълва организацията.

Руското външно министерство не отговори веднага на писмено запитване за коментар по повод националния празник. Москва винаги е отричала, че войските ѝ са насочени срещу цивилни граждани в Украйна.

Мариупол се превърна в нарицателно за ужас по време на продължилата близо три месеца руска обсада за контрол над стратегическия пристанищен град между март и май 2022 г. В капана бяха хванати цивилни, които бяха принудени да погребват мъртвите си край пътя.
Гладуването на цивилни граждани "чрез лишаването им от потребности, необходими за оцеляването им" като военна тактика се определя като военно престъпление съгласно учредителния Римски статут на Международния наказателен съд.

В това определение гладът не се отнася само до храната, казва Олха Мацкив, украински правен съветник в GRC.

"Става дума за всичко, от което човек се нуждае, за да оцелее", обясни тя, като каза, че отоплението, водата и наличието на здравни грижи също могат да бъдат потребности, необходими за оцеляването.

За изготвянето на своя доклад правните експерти на GRC работиха със специалисти по разузнаване в областта на отбраната и изследователи на открити източници, за да анализират сателитни снимки и изображения, както и доклади от очевидци и длъжностни лица по време на обсадата на Мариупол.
Според Мацкив докладът показва, че освен жертвите от интензивните боеве, много повече хора в Мариупол са загинали поради липса на храна, вода или отопление, след като руските войски са атакували пунктове за разпределение на храна, енергийна инфраструктура, водоснабдителни инсталации и медицински заведения.

"Попаднахме на някои ужасяващи случаи, при които възрастни хора умираха в собствените си апартаменти от липса на вода или защото им беше студено, тъй като в Мариупол нямаше отопление", каза тя.

Юрий Белоусов, ръководител на отдела за военни престъпления в Главната прокуратура на Украйна, заяви, че инцидентите в доклада за Мариупол са част от текущите преписки на националната прокуратура.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Reuters