Експерти оспориха доклада, който обяви Андерш Беринг Брайвик за невменяем
Експерти оспориха доклада, който обяви Андерш Беринг Брайвик за невменяем / снимка: Reuters, архив

Трима психолози и психиатър заявиха, че масовият убиец в Норвегия Андерш Беринг Брайвик не е психопат, с което оспориха съдебно-психиатричната експертиза, обявила го за невменяем, предаде АП.

Експертите са на мнение, че Брайвик може да влезе в затвора и не се нуждае от психиатрична грижа, съобщи днес норвежката телевизия Ти Ви 2. Те бяха привлечени от управата на затвора, след като Брайвик бе обявен за невменяем, като задачата им бе да определят на какъв режим да бъде подложен в предварителния арест. Заключението противоречи на решението от 29 ноември, според което Брайвик е бил невменяем по време на бомбения атентат и стрелбата на 22 юли, при които загинаха 77 души.

Прокурорът Свейн Холден заяви за Ти Ви 2, че новата информация ще бъде изпратена на районния съд в Осло тази седмица. Засега не е ясна каква ще бъде реакцията на съда, посочва БТА.

Няма нужда от нова психиатрична експертиза на Андерш Беринг Брайвик, заявиха днес прокурори, цитирани от ДПА. Вместо това те предпочитат експертите да дадат показания на предстоящия процес. Адвокати на жертвите на Брайвик заявиха, че ще се стремят към нова психиатрична експертиза, един ден преди изтичането на крайния срок за отправянето на подобни искания в съда.

Две кървави нападения на 22 юли 2011 г. потресоха Норвегия, като взеха 77 жертви. В Осло избухна мощна бомба, която уби 8 души и рани 15, а малко по-късно 69 души бяха убити след стрелба на остров близо до столицата. Това е най-голямото нападение в Западна Европа от бомбената експлозия в мадридското метро през 2004 г., при която загинаха 191 души, отбелязва Ройтерс.

32-годишният норвежец Андерш Брайвик, който беше задържан в деня след нападенията, се призна за виновен и за двете. Неговият адвокат казва: „Клиентът ми признава, че онова, което е извършил, е жестоко, но допълва, че то е било необходимо и че е трябвало да извърши до край тези действия”.