ЕК не предвижда наказателни процедури срещу България
ЕК не предвижда наказателни процедури срещу България / снимка: Reuters, архив

Европейската комисия обяви редовния пакет от наказателни процедури срещу държавите от ЕС по повод неспазването на европейското законодателство. Срещу България комисията не предвижда наказания, предава БТА.

Общо 24 от 27 държави в ЕС ще бъдат подложени на наказателна процедура, показват разпространените от комисията документи. От ЕК уточниха, че в пакета не е предвидено налагането на финансови наказания на държавите. Едва пет процента от случаите не намират решение и са отнасяни до Европейския съд, уточни говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен. Тя добави, че повечето страни са се съобразили с препоръките на комисията досега и са променили законодателството си.

От комисията посочиха два от най-драстичните случаи на нарушение на европейското право, установени в Унгария и в Италия. В случая с Унгария става въпрос за въвеждането на такса на телекомуникационните оператори, която се определя като незаконна. ЕК дава срок от два месеца на правителството в Будапеща за внасяне на необходимите законодателни промени.

В случая с Италия наказателната процедура е свързана с обработката на отпадъците в област Кампаня, където шест милиона тона отпадъци все още не са превозени до съответните депа. Днешното решение на ЕК е последно предупреждение, преди предаването на страната на съд. Размерът на глобата ще бъде определен от съда и е съобразен с националния БВП, уточниха от комисията.