ЕК информира за своя  План за действие срещу СПИН в Бенгази
ЕК информира за своя План за действие срещу СПИН в Бенгази / netinfo
Европейската комисия информира днес официално и по-подробно за разработения и прилаган от нея "План за действие" за борба със СПИН в либийския град Бенгази. Това стана под формата на специална листовка, разпространена в пресцентъра на комисията.

"Планът за действие" за Бенгази на ЕС бе стартиран през септември 2005 г. Общата цел беше да бъдат осигурени подходящи медицински грижи за заразените с вируса на СПИН около 460 души в Бенгази, повечето деца, от които 53 вече са починали.

Постигането на задачата става чрез подобряване на Центъра по имунология и заразни болести в града. Подкрепата се осигуряваше чрез контакти с известни болници в Европа, чрез Червения кръст на Белгия и международни експерти, се отбелязва в листовката. Две "ключови цели" са посочени в листовката.

Първата е създаване на "многодисциплинарен екип" в Центъра по имунология и заразни болести в Бенгази, който да прилага най-съвременни фармакологични лечения и лабораторни изследвания, да дава съвети и да осигурява психологична помощ за заразените с вируса на СПИН. Втората цел е да се оказва всестранна подкрепа за разработване на национална стратегия в Либия за лечение на заразени от СПИН чрез прилагане на многодисциплинарен подход.

В подготвения от Европейската комисия материал се обръща особено внимание на "вече постигнатото". Отбелязва се, че е изградена и действа Информационна система за управление, съдържаща "всичката необходима клинична и психо-социална база данни", че в Центъра по имунология и заразни болести в Бенгази вече се прилага най-съвременно клинично лечение на СПИН, че е активирана кампания за социална адаптация за заболелите от СПИН, че рязко са подобрени средствата за лабораторни изследвания и обучението на персонала, че е подобрена също доставката на необходимите лекарства, че са били обучени 24 психолози, от които 8 са назначени на работа в Центъра по имунология и заразни болести, че в Европа са били подготвени 40 медицински работници от Либия, включително 10 медицински сестри.

Европейската комисия изтъква, че партньори на ЕС в изпълнението на "Плана за действие" за борба със СПИН заразата в Бенгази са либийското правителство, фондацията "Кадафи", членовете на ЕС Белгия, Германия, Франция, Италия, Холандия, Испания и Великобритания.

Приносът на Европейския съюз възлезе на грантове на стойност 2,5 милиона евро през периода 2005-2007 г., като за работа по проекта в Бенгази бяха ангажирани над 20 експерти от страни в съюза, клиничната картина на заразените със СПИН деца бе прегледана съвместно от европейски и либийски лекари, се отбелязва още в листовката.

Дейността на ЕС за подобряването на работата на Центъра по имунология и заразни болести в Бенгази бе един от основните инструменти, използван от Европейската комисия в усилията й да бъде постигнато освобождаването на арестуваните в Либия български медицински сестри и палестински лекар по обвинението, че са предизвикали умишлено заразяването на деца с вируса на СПИН в Бенгази. В подготвената листовка не се споменава и дума за нашите сестри и палестинския лекар. Вероятно по този начин Европейската комисия изразява отново и негласно изричаното изказваното от нея по-рано нея убеждение, че българките и палестинския лекар са напълно невинни. /БТА/