Египетският вицепрезидент: Протестите не могат да продължават още дълго
Египетският вицепрезидент: Протестите не могат да продължават още дълго / снимки: Reuters

Египетският вицепрезидент Омар Сулейман заяви, че властите „не могат да се примиряват" още дълго с продължаващите протести на площад „Тахрир” в столицата Кайро, предаде АП.

В остро изказване пред държавната информационна агенция МЕНА след среща с главните редактори на държавни и частни вестници Сулейман заяви, че кризата трябва да приключи възможно най-скоро. „Няма да има сваляне на режима” и незабавно оттегляне на президента Хосни Мубарак, предупреди той. Сулейман заяви пред главните редактори, че правителството се стреми към диалог с протестиращите, за да може да изпълни исканията им за демократични реформи. Той отправи и завоалирано предупреждение: „Не искаме да използваме полицейски инструменти, за да се разберем с египетското общество”.

На кръглата маса с главните редактори на вестниците Сулейман предупреди, че алтернативата на диалога е „преврат, което означава непреценени и прибързани решения, както и множество нерационални действия. Не искаме да стигаме дотам, за да защитим Египет”, предупреди вицепрезидентът, посочва БТА.

На искането на редакторите да поясни думите си, Сулейман уточни, че няма предвид военен преврат, а, по думите на главния редактор на частния всекидневник „Шорук” Амр Хафаги, е искал да каже, че „сила, която не е готова да управлява”, може да завземе държавните институции. „Той няма предвид преврат в класическия смисъл на думата”, обясни Хафаги.

Египетският вицепрезидент Протестите не могат да продължават още дълго
netinfo

Междувременно сред хилядите затворници, които избягаха от затворите в Египет миналия месец, освободени от протестиращите срещу режима на Хосни Мубарак, е имало ислямистки бойци, свързани с Ал Кайда, разкри още египетският вицепрезидент Омар Сулейман, цитиран от Ройтерс.

Според Сулейман сред затворниците е имало членове на джихадистки организации, които не са се отказали от своята идеология и от употребата на насилие. Вицепрезидентът подчерта, че египетското разузнаване, което той оглавяваше в продължение на години, е положило много усилия, за да осигури екстрадирането в Египет на екстремисти, "свързани с чужди организации и по-конкретно Ал Кайда".

Сред избягалите имаше затворници, които "не се бяха съгласили с инициативата за отказ от насилие и все още са убедени, че обществото е безбожно и това е сериозна заплаха", каза Сулейман. "Ще трябва много да се потрудим, за да ги върнем" (в затвора), добави той.

Египет е родина на голям брой ислямски терористи, като втория човек в Ал Кайда е Айман аз Зауахири и Мохамед Ата, лидер на групата терористи, които извършиха атентатите на 11 септември.

Египетският вицепрезидент Протестите не могат да продължават още дълго
netinfo

Хиляди хора осъмнаха отново на площад "Тахрир" в Кайро, след като прекараха там нощта след големия протест от вторник, предаде Франс прес.

"Не се поддавайте на умората, свободата все още не е извоювана", скандираше по високоговорител активист, изправил се пред палатковото селище, разположено зад барикадите на площада. Сред протестиращите се разхождаха и няколко деца със закачени на гърдите плакати, на които пишеше: "Мубарак убива хората".

Много хора спаха на земята около танковете, блокиращи достъпа до площада. Протестиращите не искат да напускат "Тахрир", защото са убедени, че това ще бъде сметнато от привържениците на Хосни Мубарак за знак на отстъпление и ще ги подтикне да предизвикат нови сблъсъци в Кайро. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун прикани египетското правителство да извърши прехода колкото се може по-бързо, предаде ДПА. Бан обаче не призова Мубарак да подаде незабавно оставка, отбелязва агенцията.

Очаква се голям протест да има в четвъртък отново на площад "Тахрир", допълва агенцията. Засега Мубарак одобри създаването на три комисии, едната от които ще изработи промени на конституцията, а останалите ще следят дали се изпълняват обещаните реформи и ще разследват нападенията от миналата седмица срещу участници в демонстрациите срещу режима. Тогава загинаха 11 души.

Египетският вицепрезидент Протестите не могат да продължават още дълго
netinfo