Джими Савил създал програмите си, за да има достъп до деца
Джими Савил създал програмите си, за да има достъп до деца / снимка: Reuters

Покойният журналист от Би Би Си Джими Савил е създал телевизионните си шоута и радиопрограмите си само за да има достъп до деца, над които да извършва сексуални посегателства, твърди криминолог, цитиран от в. "Индипендънт".

Именно цитираният експерт Марк Уилямс-Томас помогна да се разкрият педофилските издевателства на Савил, припомня британското издание.

Уилямс-Томас е бивш полицейски началник. Той е създател на документалния филм, излъчен по телевизия Ай Ти Ви 1, в който за първи път се твърдеше, че Савил е злоупотребил сексуално с уязвими тинейджърки. Сега Уилямс-Томас работи върху продължение на филма.

Той признава, че в началото на разследването му не е било ясно дали Джими Савил първо е спечелил световна слава, а после е започнал да посяга на деца. Но сега, според Уилямс-Томас, се е изяснило, че Савил е създал програмите си като средство за достъп до деца, на които да посяга.

Експертът подчертава, че в първия му документален филм, посветен на педофилските издевателства на водещия, вниманието му е било насочено върху малък период от време, пише БТА. Във втория филм неговите създатели ще се опитат да покажат, че посегателствата на Савил са продължили четири десетилетия и жертвите са няколкостотин.

Той не е посягал само на 13-15-годишни, но и на 10-годишни, казва Уилямс-Томас.

Специалистът разказва, че във втория му документален филм престъпленията на Савил се проследяват още от времето, когато той е работил в Радио Люксембург през 50-те години на миналия век, където е имал предаване за тийнейджъри и за двадесетгодишни. Филмът би трябвало да даде отговор на въпроса как Савил е останал безнаказан толкова дълго време и дали властите са си затваряли очите за поведението му.

Уилямс-Томас говори и за близките на жертвите на Савил и твърди, че те не искат някакви пари, а само истината да излезе наяве.

Експертът е бил и част от екипа на програма на Би Би Си, която трябваше да излъчи разследване за издевателствата на Савил. Това разследване обаче беше свалено от програмата и заради което Би Би Си си навлече остри критики. Свалянето на разследването от ефир беше и една от причините за оставката на генералния директор на медията Джордж Ентуисъл. Сега Би Би Си временно се управлява от Тим Дейви.