Държавни служители в Египет на протест, искат по-високи заплати
Държавни служители в Египет на протест, искат по-високи заплати / снимки: Reuters

Стотици египетски служители от държавния сектор протестират в Кайро с искане за по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения при най-новата проява на работническите протести, прераснали в бунта, довел до оттегляне от власт на президента Хосни Мубарак, предаде Асошиейтед прес.

Служителите от обществения транспорт настояват за по-високи заплати. Неколкостотин представители на организацията на младежта и спорта протестират с подобни исканията на площад Тахрир в центъра на Кайро. Египетската централна банка разпореди да бъдат затворени банките в страната заради стачка на служителите от най-голямата държавна банка "Нешънъл банк" (National Bank).

Около 150 служители от туристическия сектор протестираха край египетските пирамиди в Гиза с искане за по-високи заплати. Туризмът представлява 6% от брутния вътрешен продукт на страната, а месец февруари е смятан за висок сезон. Секторът е генерирал 13 милиарда долара през 2010 година, като са регистрирани рекордните 15 милиарда туристи миналата година.

Египетската фондова борса, която е затворена от 27 януари заради ситуацията в страната, няма да бъде отворена, докато не се възобнови стабилността в икономическия и финансовия сектор, съобщи борсов представител, цитиран от Ройтерс. Той първоначално посочил, че борсата ще бъде отворена отново в неделя, но след това казал, че това ще стане на неопределена все още дата, пише БТА. Търговията ще бъде възобновена 48 часа, след като бъде направено съобщението, отбеляза служителят.

Междувременно група египетски киберактивисти, допринесли за зараждането на протестите срещу бившия президент Хосни Мубарак, обявиха, че са се срещнали с ръководители на армията, която пое управлението на страната, за да обсъдят подготвяните демократични реформи, предаде Франс прес.

В течение на разговора военните посочили, че комисията, на която е възложено да предложи поправки в конституцията, се очаква да приключи работата си до 10 дни, и че обещаният
референдум за тази конституционна ревизия ще се състои до два месеца.

Срещнахме се с армията, за да се запознаем с тяхната гледна точка и да представим своята, съобщават в продемократичен уебсайт Уаел Гоним - младият компютърен специалист, който се превърна се в емблема на бунта, и блогърът Амр Салам.

Армията заяви, че не се стреми да управлява Египет и че бъдещето на страната е в цивилната власт, посочват Гоним и Салам. Според тях военните се ангажирали да изправят на съд всички, обвинени в корупция, независимо от поста им днес или в миналото. Военните - обвинени от правозащитни организации, че по време на бунта са пращали в затвора и подлагали на мъчения протестиращи - се ангажирали също да открият всички демонстранти, обявени за изчезнали, допълниха Гоним и Салам.

На 11 февруари Хосни Мубарак предаде властта на армията след 18-дневни безпрецедентни народни протести, при които бяха убити най-малко 300 души, припомня АФП.