/ Thinkstock/Getty Images
Междувременно руският посланик в Лондон се срещна с британеца, чиято приятелка загина при контакт с Новичок
Посолството на Великобритания в Москва проверява информацията за задържането на двама британци в руската столица, съобщи дипломатическата мисия, цитирана от ТАСС.
 
По-рано медиите информираха за задържането в центъра на Москва на двама младежи от Великобритания. "Информацията се проверява", заяви посолството в отговор на молба на ТАСС за коментар.

Британецът, оцелял след досег с Новичок: Не мисля, че ще съм жив след 10 години
 
Руски медии съобщиха, че московската полиция е задържала вчера двама преподаватели от Великобритания с пакети с неизвестен прах. Забелязвайки приближаването на полицаите, младите мъже хвърлили два пакета с неустановено вещество. Интерфакс посочва, че съдържанието на пакетите е изпратено за експертиза. Според РИА Новости иззетото вещество е наркотик мефедрон.
 
Междувременно стана ясно, че Чарли Роули - британецът, чиято приятелка загина, след като бе отровена с нервнопаралитичното вещество Новичок през юли 2018 г., се е срещнал с посланика на Русия в Обединеното кралство, съобщава в. "Сънди мирър". Според вестника, който публикува снимка от срещата, той е разговарял час и половина с Александър Яковенко.

Как действат смъртоносните отрови?
 
"Исках да го попитам "Защо вашата страна уби приятелката ми?", обясни той, цитиран от таблоида. "Но не бих казал, че получих отговор. Получих само руска пропаганда", добави Роули и окачестви като "абсурдни" обясненията, дадени му от Яковенко. "Посланикът постоянно твърдеше, че веществото не е било произведен в Русия Новичок, защото ако е било произведено там, щяло да избие всички", заяви Роули. "Продължавам да мисля, че Русия е извършила атаката", добави той.
 
Трагедията с Роули и приятелката му Доун Стърджис се разигра на 30 юни 2018 г., когато двамата бяха намерени в критично състояние в град Еймсбъри. Те са били в контакт с веществото, което е било в намерен от Роули флакон от парфюм. И двамата бяха приети в болница, но Стърджис не оцеля.

Къщата на Скрипал в Солсбъри ще бъде обявена за безопасна след 13 000 часа почистване
 
По-рано същата година бе извършено нападението с Новичок срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в съседния град Солсбъри. Британското правителство хвърли вината за него на руските власти. Кремъл отрича да има нещо общо.
БТА