Доналд Туск нарече „непълен” руския доклад за катастрофата с Качински
Доналд Туск нарече „непълен” руския доклад за катастрофата с Качински / снимка: Reuters, архив

Руският доклад за катастрофата в Смоленск на 10 април миналата година е „непълен” и Полша ще поиска продължаване на дискусията на Русия по тази тема, каза днес на пресконференция във Варшава полският премиер Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

„Ако тези разговори се провалят, може да прибегнем до международни специалисти. Ако съм обезпокоен от нещо, това е политическият контекст на разследването на Русия”, каза Туск и призна, че полската страна носи главната отговорност за катастрофата, в която загинаха полският президент Лех Качински и десетки видни полски политици, военни и общественици.

В огласения вчера доклад на руската следствена комисия вината за катастрофата се хвърля върху полските пилоти и се казва, че техни началници са им оказвали психологически натиск, припомня Ройтерс.

ИТАР-ТАСС също цитира думите на Туск, че руският доклад не е пълен. Според полския премиер Чикагската конвенция дава право на Полша да се стреми към изработване на съвместна позиция с Русия за причините за катастрофата. Доналд Туск каза, че Варшава ще се възползва от тази възможност, а ако преговорите с Москва са безрезултатни, ще се обърне към международни институции, посочва БТА.

По-рано днес полската агенция ПАП съобщи, че Полша обмисля дали да не са обърне за съдействие към Международната организация за гражданско въздухоплаване.

Президентът на Полша Лех Качински загина при катастрофа на президентския самолет Туполев-154 край Смоленск, в западна Русия. При инцидента намериха смъртта си и всичките 96 души в самолета, разбил се на 400 км западно от Москва. Сред жертвите са още съпругата на Качински, началникът на генералния щаб и командващите видовете въоръжени сили, близки на хилядите полски офицери и интелектуалци, избити от сталиновата тайна милиция през 1940 г. в Катинската гора, бивши министри, заместник-министри, историци.