Дивите животни, избягали от фермата в Охайо, бяха убити или заловени
Дивите животни, избягали от фермата в Охайо, бяха убити или заловени / снимки: Reuters

Дивите животни, пуснати на свобода в Охайо от своя собственик, преди да се самоубие, бяха убити или заловени, предаде Франс прес. Общо 48 животни, сред които 18 бенгалски тигъра, 17 лъвове, леопарди, гепарди, маймуни, мечки и вълци, бяха застреляни в северния американски щат, който от вторник бе станал арена на безумно сафари. Един "беглец" бил прегазен от кола. Само шест от общо 56-те пуснати на свобода животни бяха заловени живи - една мечка гризли, три леопарда и две маймуни, съобщи шерифът в окръг Мъскингъм Мат Луц.

Изключително агресивен тигър е бил убит вчера сутринта, тъй като "озверял". Звярът се затичал към околните гори, след като бил улучен от упойваща хиподермична игла. Мъртвите животни са били погребани на територията на фермата, превърната в частен зоопарк.

В сряда собственикът Тери Томпсън отворил клетките на животните, след което се застрелял. Служители на близката зоологическа градина в Кълъмбъс, Охайо, били повикани на помощ на полицията. Служителите на реда били принудени да стрелят на месо по онези хищници, които били излезли извън границите на частния имот. "Нощта падаше, ние не можехме да си позволим риска да видим тези зверове на свобода", оправда действията на полицията Мат Луц. Упойващите хиподермични игли освен това не достигали.

Училищата в района бяха затворени, а местните жители бяха призовани да си останат у дома, докато кризата приключи, посочва БТА. По електронни табла край пътищата бе показвано предупреждението: "Внимание за екзотични животни, останете... в колата си, обадете се на (телефон) 911, ако видите такива".

Дивите животни избягали от фермата в Охайо бяха убити или заловени
netinfo

Природозащитници поискаха да бъдат приети закони за правото на притежаване на диви животни от видове, каквито не се срещат в Съединените щати. "Тези животни трябва да живеят на подходящи места с хора, способни да се грижат за тях", подчерта един от тях.

Собственикът на пуснатите на свобода хищници Тери Томпсън бил освободен от затвора едва преди три седмици, след като излежал присъда от една година затвор за незаконно притежание на оръжие. Според местен вестник - "Кълъмбъс диспач" - агенти на ФБР направили обиск в частния резерват през юни 2008 г. и иззели над 100 огнестрелни оръжия. Покойният Томпсън освен това бил глобяван за това, че оставял диви животни да се разхождат на свобода.

"Този резерват представлява проблем за нас от дълги години", призна шериф Мат Луц. Той довери, че полицията е получила голям брой жалби и е проверила обекта много пъти.

Съседка на Томпсън разказала пред "Кълъмбъс диспач", че жената на самоубиеца го напуснала малко преди драмата. Тери често отивал при нейните родители, за да ги моли да му дадат мъртви домашни животни, с които да нахрани своите хищници. "Той имаше белези от нокти по кожата", посочила съседката.