Десетки китове загиват край бреговете на Южна Австралия
Десетки китове загиват край бреговете на Южна Австралия / netinfo

72 кита са загинали след като заседнали в плитчините върху скали в южната част на Австралия, седмица след като други 53 гигантски животни умряха наблизо до същото място, предаде АФП като се позова на официален представител. Предполага се китовете-лоцмани да са се насочили сами към скалистия и отдалечен Сенди Кейп на западния бряг на южния остров Тасмания.

Други 32 бозайника са били спасени от природозащитници, които ги открили заклещени в канал недалеч от брега между рифове. Тасманийските власти получили сигнал за изпадналите в беда животни и с хеликоптер били забелязани 12 все още живи от тях, въпреки лошите им наранявания от скалите в района. Екипът от спасители достигнал до мястото в неделя, но открил все още живи само два кита-лоцмани, които достигат до над седем метра дължина и тегло до три тона.

Когато попаднат в подобен скалист капан, като правило китовете лоцмани не оцеляват по-дълго от няколко часа, отбелязват учените. Те все още нямат обяснение за самоубийственото поведение на тези най-големи бозайници.